Matkassar med LCHF-kost

LCHF matkasse

LCHF, som är en förkortning av Low Carb High Fat, är en diet, eller kosthållning om man så vill, som syftar till att skapa kontroll av blodsocker samt viktminskning genom en ketogen (fettförbrännande) effekt. LCHF-metoden har många anhängare som uppskattar idén med att man genom att äta ”mycket och gott” samtidigt som man skär ner ordentligt på kolhydraterna kan hålla sig mätt länge och även gå ner i vikt.

Forskningen bakom LCHF är omfattande och det finns en rad forskningsresultat som pekar på LCHF-metodens fördelar när det gäller viktminskning. Samtidigt finns frågetecken kring hur ett mycket högt intag av fett påverkar kroppen på lång sikt.

Fördelar med LCHF matkasse

  • Enklare att äta enligt LCHF-metoden
  • Noga uppmätta delar av fett, protein och kolhydrater
  • Alla måltider planerade och inhandlade
  • Enkelt att anpassa för dem som inte vill äta helt enligt LCHF
  • Smart hjälpmedel för viktminskning

Ät enligt LCHF-metoden – enkelt med matkasse

LCHF-metoden ses av många som en diet i vilken man får äta vad man vill, bara det finns mycket fett på tallriken. Det är inte riktigt korrekt, och det finns ett antal riktlinjer man ska förhålla sig till. Med en matkasse speciellt anpassad för LCHF-dieten behöver man inte gissa sig till hur innehållet på middagstallriken ska se ut och det underlättar i vardagen.

En LCHF-matkasse innehåller normalt matvaror och recept för fyra middagar för 2-6 personer. Eftersom leverans sker söndagar eller måndagar är ”middagsstöket” till stor del redan klart när veckan börjar och det enda man behöver göra själv är att kompletteringshandla några ingredienser och sedan självklart laga maten själv. Viktigt att notera att middagarna med en LCHF-matkasse bara är en del i kostschemat. För att följa LCHF-metoden krävs att även övriga måltider under dagen består av mycket fett och lite kolhydrater.

LCHF-recept

En middag i en matkasse som är anpassad efter LCHF-metoden består av en animalisk råvara i form av kött, fisk eller fågel som tillagas med rikligt med nyttiga fetter till exempel i såser och grytor. Kolhydraterna kommer i regel från grönsaker och rotfrukter.

Om det är någon i familjen som inte vill äta enligt LCHF är det enkelt att anpassa recepten. Det är bara att ta en mindre portion av den fett- och proteinrika råvaran och i stället komplettera med mer kolhydrater och grönsaker.

IFD mat

En slags avknoppning av LCHF är IFD (Inflammation Free Diet). Denna diet syftar till att främja kroppens hantering av permanenta inflammationer och andra sjukdomstillstånd. Om du vill äta enligt IFD är en LCHF matkasse ett bra alternativ.