Jordnötsbiffar med kokosris

Jordnötsbiffar med kokosris

35
4
Svårighetsgrad: Enkelt
Goda biffar med piffigt gott ris!

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Vegetariskt
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Du behöver:

  • Jordnötsbiffar;
  • 150 g morötter (1–2 st)
  • 1 fp jordnötter (175 g)
  • 1 fp cashewnötter (100 g)
  • 1 fp sköljda vita bönor (400 g)
  • 1 ägg
  • ½ dl majs-stärkelse
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk chilipulver
  • Kokosris;
  • 1 fp basmatris (250 g)
  • 1 burk kokos­mjölk (400 ml)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • Ingefärsyoghurt;
  • 1 bit ingefära, ca 2 msk riven
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Grönsaker;
  • 1 fp sockerärtor (150 g)
  • 1 fp physalis
  • 1 bit rödkål (400 g)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk ingefära
  • 2 krm salt

Gör så här:

  1. Jordnötsbiffar (bunke + mixerstav + fat): Grovriv 150 g morötter (1–2 st). Blanda morötterna med 1 fp jordnötter (175 g), 1 fp cashewnötter (100 g), 1 fp sköljda vita bönor (400 g), 1 ägg, ½ dl majs-stärkelse, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 tsk chilipulver i bunken. Mixa till en grynig smet. Forma 8 biffar, lägg på fatet.
  2. Kokosris (kastrull + lock): Tillsätt 1 fp basmatris (250 g), 1 pressad vitlöksklyfta, 1 burk kokos­mjölk (400 ml), 2 dl vatten och 1 tsk salt i kastrullen. Koka upp och låt puttra på låg värme under lock i ca 15 min.
  3. Syrlig rödkål (bunke): Strimla 1 bit rödkål (400 g), gärna med hjälp av en osthyvel, lägg i bunken och massera med 2 msk vitvinsvinäger, 1 msk olivolja, 1 tsk ingefära och 2 krm salt i 1–2 min.
  4. Jordnötsbiffar (stekpanna): Hetta upp 3 msk neutral olja i pannan, stek biffarna ca 2 min/sida på medelvärme i två omgångar. Lägg tillbaka på fatet.
  5. Ingefärsyoghurt (skål): Finriv 1 bit ingefära till ca 2 msk riven, blanda med 2 dl turkisk yoghurt, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  6. Grönsaker: Halvera 1 fp sockerärtor (150 g) och 1 fp physalis, vänd ner i bunken med rödkål.
  7. Servera jordnötsbiffarna med kokosriset, den syrliga rödkålen, såsen och grönsakerna.