Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöksmajonäs

Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöksmajonäs

4
Svårighetsgrad: Enkel
Lättlagat och gott med hemgjord majonäs

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Lax
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Du behöver:

  • 600 g rödbetor
  • 300 g palsternacka
  • 200 g morötter (1–2 st)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 4 port valfritt gryn
  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 fp gräslök (20 g)
  • 1 ½ dl neutral olja
  • ½ fp haricots verts (75 g)
  • ca 400 g varmrökt lax

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Rostade rotfrukter (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skala och skär 600 g rödbetor i 1 cm breda klyftor. Skrubba 300 g palsternacka och 200 g morötter (1–2 st) och skär i 1 cm breda stavar. Blanda rotfrukterna på plåten med 2 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 tsk rosmarin. Rosta högt upp i ugnen i ca 20 min.
  3. Koka valfritt gryn (gärna quinoa) till 4 personer.
  4. Gräslöksmajonnäs (stavmixer + mixerbuke): Lägg 1 äggula i bunken. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap och 1 liten pressad vitlöksklyfta. Grovhacka och tillsätt 1 fp gräslök (20 g), mixa i 10 sek. Droppa i 1 ½ dl neutral olja medan du fortsätter mixa. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  5. Haricots verts (liten kastrull): Koka upp 5 dl vatten och ½ tsk salt. Koka ½ fp haricots verts (75 g) i 3 min.
  6. Blanda rotfrukterna och grynen på ett fat. Toppa med haricots vertsen. Bryt ca 400 g varmrökt lax i mindre bitar och fördela ovanpå. Servera med gräslöksmajonnäsen.