Ugnsstekt anka med balsamicosås och potatispuré

Ugnsstekt anka med balsamicosås och potatispuré

35-40
4
Svårighetsgrad: Medel
Som festmiddag eller gör vardagen till fest

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fågel
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Du behöver:

  • 900 g potatis
  • ca 700 g ankbröst
  • 200 g rödlök (2–4 st)
  • 3 msk + 75 g smör
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 2,5 dl mjölk
  • 250 g broccoli
  • 1/2 fp haricots verts (75 g)
  • 1/2 ask körsbärstomater (125 g)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Potatispuré (kastrull): Koka upp 1 liter vatten med ½ msk salt. Skala och skär 900 g potatis i 2 cm stora bitar. Koka i 15 min.
  2. Anka (stekpanna + ugnsform 20 x 30 cm): Strö ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i pannan. Skär ett rutmönster i fettet på ca 700 g ankbröst. Lägg ankan med skinnet ned i pannan och sätt på medelhög värme. Stek i ca 7 min tills fettet smält och ytan är knaprig. Klyfta 100 g rödlök (1–2 st). Lägg ankan i formen med skinnet upp och fördela löken runt om. Stek 15–20 min i mitten av ugnen (eller tills ankans innertemp. är 58–65°).
  3. Balsamicosås (kastrull): Finhacka 100 g rödlök (1–2 st). Smält 1 msk smör i kastrullen och fräs löken på medelvärme i 5 min. Tillsätt 1 ½ dl balsamvinäger och koka på hög värme i 8–10 min tills såsen tjocknar. Dra av från plattan och rör ner 1 krm salt, 1 krm svartpeppar och 75 g smör.
  4. Häll av potatisvattnet. Tillsätt 2 ½ dl mjölk, 2 msk smör och ½ tsk salt. Vispa (ex. med elvisp) sönder potatisen till en slät puré.
  5. Kokta grönsaker (liten kastrull): Ansa och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Koka broccolin och ½ fp haricots verts (75 g) i 3 min.
  6. Sallad (skål): Halvera ½ ask körsbärstomater (125 g) och blanda med de kokta grönsakerna och löken från ugnsformen.
  7. Skär ankan i skivor. Servera.