Mindre matsvinn med en matkasse

För de som läst mina tidigare inlägg framgår det säkert tydligt att jag själv är entusiastisk över att få hem en färdig matkasse för att kunna laga och äta god mat. Men förutom det bekväma med att just få hem sin mat med en färdigplanerad veckomeny, så är det en annan stor och viktig fördel som jag gärna vill betona, nämligen att med en matkasse blir det också ett mindre matsvinn.

Hur mycket mat slänger vi per person och år?

Ser man till sig själv och hur mycket mat som kasseras, så kanske det inte verkar så mycket eftersom det oftast är små mängder som kastas varje gång. Men enligt devisen ”bäckar små blir…”, så är det faktiskt en ansenlig mängd mat som alla hushåll kastar, enligt Naturvårdsverket.

Enligt uppgifter på deras hemsida, så står hushållen för den absolut största delen med att generera matavfall. Naturvårdsverkets uträkningar visar att varje person framkallar en bra bit över 70 kg matavfall varje år och då har man ändå inte räknat in all mat och dryck som spolas ut i avloppen.

Sett till utsläppen av växthusgaser, motsvarar hushållens matsvinn ca 3% av de totala utsläppen.

Hur handlar vi?

Den optimala inköpsrundan är förmodligen att handla efter en noggrant planerad inköpslista och dessutom vid ett tillfälle när man inte är särskilt hungrig. Där kommer tidsfaktorn in och det krävs tid för bra planering. Till det ska man sedan kunna motstå bra kampanjerbjudande, särskilt med storpack och ”två för en-erbjudande”. Lättare sagt än gjort minsann! Vem älskar inte att göra bra klipp? Och att tänka och handla ekonomiskt kommer säkert i första hand, för många.

Men att man sedan inte kommer att kunna göra av med allt, är inget som man funderar på i affären. Ett bra tips är att alltid kika på utgångsdatumen och beroende på produkt, så kan det ju vara en produkt som inte är så känsligt för ”bäst-före datumet” och då kan det bli ett bra köp. Butikerna borde egentligen ta ett större ansvar, för att inte konsumenter ska köpa mer än nödvändigt genom onödiga lockpriser.

Mindre matsvinn med en matkasse

Bäst före datum

I regel håller många färska matvaror längre än det datum som är utsatt på paketet – det förutsatt att man är noga med kylkedjan. Har man dessutom lite lägre temperatur i kylskåpet, ca +4 grader, så håller maten ännu längre. Det gäller också att använda sina sinnen för att bedöma varorna; se, lukta och ev. smaka för att avgöra vad som fortfarande kan användas.

Vad gäller torra varor, så kan de ju hålla betydligt längre än vad som står utsatt på paketet.

Det finns numera butiker som säljer mat och varor med kort datum till lägre pris. Därmed blir det allt enklare att göra en insats både för plånboken och miljön.

En väl planerad veckomeny

Genom de matkassar som jag nu har lagat, är de allra flesta veckomenyer planerade av kostexperter. Det innebär att middagarna är beräknade för att innehålla alla näringsämnen och den energi vi behöver. Vid de olika  årstiderna är det oftast också mer säsongsbetonade varor i kassen. Det är toppen!

Förutom väl beräknade måltider näringsmässigt, så är även ingredienserna tänkta att användas till fler än en måltid under veckan. För vem har inte haft rotfrukter liggandes kvar länge i skafferiet för att sedan slängas i soptunnan!?

Det blir väldigt sällan rester över efter en matkassevecka. Allt går åt. Det är dessutom så smidigt att laga mat där alla ingredienser är anpassade för respektive rätt. Sällan behövs det att fundera över mängderna i recepten.

Så när man inte har tid att noga planera sin inköp och middagar, så gör man troligtvis fler onödiga inköp och handlar större mängder än vad som behövs. Det bidrar i sin tur att maten sedan kastas och onödigt matsvinn är ett faktum.

Genom relativt små medel skulle vi alla säkert kunna minska vårt matsvinn rejält och genom att ha en matkasse är det ett sätt. Tiden som man sparar istället för att åka och handla, blir bara en bonus.

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Mindre matsvinn med en matkasse
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder