Är matkassar bättre för miljön?

Är matkassar bättre för miljön?

Idag är det många svenska hushåll som väljer att prenumerera på en matkasse för att tillgodose veckomiddagar för hela familjen. Har du själv provat på en, eller kanske rent av har en prenumeration pågående just nu, så har du mest troligt det eftersom du ville förbättra din hälsa eller helt enkelt bara få mer tid till annat efter jobbet.

Mindre svinn och utsläpp eller en ulv i fårakläder? – Vi undersöker!

Innan intåget av matkassar var det många som åt frysta och konserverade måltider, vilket i längden inte är speciellt hälsosamt för våra kroppar. Då är en matkasse ett mycket bättre alternativ eftersom du får färsk mat levererad direkt hem till dörren och kommer undan alla konserveringsmedel, färgämnen och överflöd med salt och socker som annars packas med för att få din middag att hålla sig fräsch på hyllan eller i frysen.

En tredje anledning som kanske inte alltid är så uppenbar, men som får allt mer uppmärksamhet i konversationerna kring matkassar är: miljön. Många menar nämligen på att man med en matkasse kan undkomma både matsvinn och utsläpp genom att få exakta ingredienser paketerade och hemskickade direkt till dörren.

Men stämmer då detta och hur pass miljövänligt är egentligen en matkasse? Vi kollar närmare.

Vad säger forskningen gällande matkassar och miljön?

Ett bra ställe att börja på när man vill undersöka hur legitimt ett påstående är, är hos forskarna. I fallet med matkasse så finns det gott om undersökningar som visar på att många är oroliga över den extra mängd paketering som kommer med en matkasse och undrar om det faktiskt är så bra som det verkar. Forskare på universitetet i Michigan gav sig därför på att analysera matkassarna från början till leverans och se hur de står sig gällande förbrukningsvaror, jämfört med när vi storhandlar i matvarubutiken själva.

Vad man kom fram till var att trots det faktum att matkassar använder en hel del mer paketering för att slå in alla individuella och förberedda ingredienser, så jämnar det ut sig i längden eftersom matkassar både minskar svinnet av mat och utsläppen av växthusgaser, vilket båda påverkar miljön positivt.

För att göra det lite enklare att förstå så tänkte vi nu gå in på dessa båda i detalj:

Get en matkasse mindre utsläpp av växthusgaser?

När det kommer till miljön och listan över saker som oroar oss mest, så hittar vi växthusgaserna högt upp på denna. Växthusgaser är enligt forskare en av de största anledningarna till att planeten blir allt varmare och en stor bidragande orsak till dessa är plasten. På så sätt kan det verka motsägelsefullt att påstå hur en matkasse är bättre för miljön än en tur till ICA – i dessa fall kan vi ju ta med oss våra egna påsar och undvika så mycket paketering som möjligt.

Vad forskarna upptäckte var dock att trots det förhållandevis höga antalet plastprodukter som onekligen kommer med en matkasse, så förbättrar de ändå situationen kring växthusgaser mer än när du handlar maten själv.

Den främsta anledningen till detta är på grund av att de minskar utsläppen i samband med transport. Innehållet i en matkasse transporteras från producenten, direkt till leverantörer och sen hem till dig. I kedjan som uppfyller livsmedelsbehoven via en tur till snabbköpet, ska matvarorna ofta först transporteras till butik, ibland via ett lager, för att sedan hämtas upp av dig i din bil och köras hem till dörren. Måste varorna hållas kalla innebär det att en kylbil måste användas och med det ytterligare utsläpp.  

Med en matkasse gör du dig av med ett helt led i transportkedjan, undviker onödig nedkylning genom smarta kyllådor och sparar dessutom in en massa på utsläpp och påverkan på miljön.

Är matkassar bättre för miljön?

Får man mindre matsvinn med en matkasseprenumeration?

När vi sen kommer till matsvinnet så hittar vi också svaret på frågan gällande plastförpackningarna. En matkasse kommer nämligen med noggrant uträknade ingredienser för att matcha mängden portioner du beställt. På så sätt får du bara precis så mycket som du behöver och behöver inte oroa dig för att någonting ska bli över och behöva slängas.

Detta gäller dessutom inte bara när det kommer till att köpa för mycket av en ingrediens – det är såklart lätt hänt och kan hända den bäste. Vad många dock förbiser är det faktum att man i matbutiken många gånger plockar på sig lite extra utöver vad som stod på listan. Kanske är något på extrapris eller så står det och lockar vid kassan – oavsett så kan det många gånger röra sig om saker vi inte faktiskt behöver (då skulle det ju stått på listan).

I dessa fall är en matkasse såklart helt överlägsen och tack vare att leverantören mäter upp och endast inkluderar precis rätt mängd ingredienser kan du vara säker på att matsvinnet hålls ner så mycket som möjligt.

Andra fördelar med en matkasse

Som vi nämnde innan finns det en mängd olika fördelar med en matkasse som sträcker sig långt förbi saker som miljön och matsvinnet. En stor, som vi också nämnde i början, är hälsan och möjligheten att kunna äta färsk mat varje dag – istället för halvfabrikat eller snabbmat.

Det blir annars så lätt att man plockar upp en påse McDonalds eller en pizza på vägen hem från kontoret och innan man vet ordet av det så är det fredag igen och man finner sig i kön ute på krogen. Det är inte lätt och krävs mycket arbete att ta hand om sin hälsa, men det lönar sig i längden och med en matkasse levererad hem till dörren varje vecka, blir det också lite enklare.

Inte helt övertygad?

Prova på själv och se vad du tycker!

Vi vet själva hur mycket en matkasseprenumeration kan hjälpa i så många olika led i våra liv. Oavsett om du vill bidra till en bättre miljö, få mer tid med familjen, minska matsvinnet eller bättra på hälsan så får du alla dessa på en och samma gång och kan med en matkasse i lugn och ro veta att du tagit de steg som krävs mot ett bättre, enklare och mindre stressfyllt liv. Kolla in våra erbjudanden och se vilken av leverantörerna som lockar mest. Kanske blir det Hello Fresh, Simple Feast eller varför inte prova på våra svenska alternativ hos Linas Matkasse eller Årstiderna!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Är matkassar bättre för miljön?
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder