Bäst i test matkasse

Finns det någon bäst i test matkasse och vilken matkasse är bäst, egentligen? Kan man verkligen jämföra mat och olika middagar!? Inte helt enkelt att ge svar på, men det finns några oberoende tester utförda och så har jag själv lagat flera olika matkassar och kan också dela min egen uppfattning.

Det är omkring 10 år sedan som matkasse-konceptet lanserades i syftet att underlätta vardagspusslet för många stressade familjer. Det startade med enbart ett par matkasse-leverantörer och har sedan dess vuxit till ett 30-tal leverantörer på marknaden. Den utvecklingen talar för sig själv och marknaden växer fortsatt stadigt för varje dag som går. Vårt matbeteende har också förändrats och aldrig förr har vi haft ett så stort intresse för maten som vi lagar och äter. Vi har dessutom ett betydligt större utbud av mat och vi tar också del av nya matkulturer och smaker, som inspirerar vår matlagning.

Olika typer av matkassar – men ändå bara en del av alla som finns att välja mellan!

Det bästa med en matkasse

Syftet med en matkasse är först och främst bekvämligheten genom att du själv slipper att planera inköpen och köra till affären och handla, vilket sparar mycket tid. Matkassen levereras direkt hem med ingredienser och recept för veckans middagar.

Vad lägger du helst din tid på och vad är tiden egentligen värd?

Gillar du att äta varierad mat, så är matkasse med färdiga recept och teman ett enkelt sätt att få omväxling i sin matlagning. En ytterligare fördel, är att portionerna är väl beräknade med både närings- och energimässigt innehåll och innebär en bra balans för både små- och storätare.

Som nästa fördel med en färdig matkasse är också att det blir enkelt att hålla ordning på sin hushållsekonomi. Det blir en fast utgift som enkelt kan beräknas med veckans alla måltider.

Uppackning av fräscha och spännande matvaror – Linas Matkasse

Ingredienser till en god Påskmiddag – CityGross

Varorna i matkassen

Med de färskvaror som levereras är min uppfattning att de är oftast fräscha och att de t.o.m. packas i matkassarna ett steg före butiksleveranserna, alltså redan i grossiststadiet. Det har jag faktiskt ett konkret exempel på och det var när jag lagade Påskkassen och fick tilläggs-handla eftersom vi blev några fler till bordet än vad helgkassen var beräknad till. Den färska kycklingen i affären var av samma fabrikat, men hade ett tidigare utgångsdatum än den jag hade fått levererad hem i min matkasse. Min egen slutsats är att varorna som åker till affären förmodligen har varit ute på en längre resa än de produkter som levereras direkt hem till mig.

Måltiderna i en matkasse är oftast planerade och provlagade av dietister eller en annan kostutbildad person. Det innebär att rätterna är väl beräknade för att  innehålla alla nödvändiga näringsämnen, det tillsammans med råvaror som är anpassade för att lagas under veckan för att undvika onödigt matsvinn. För de som läst mitt tidigare inlägg om matsvinn, så är det en betydelsefull och viktig fördel nuförtiden. Oftast ingår det en även andel av ekologiska produkter även i en ”standard-matkasse”, vilket också är ett bra steg framåt.

Alltid ekologiska varor – Årstidernas matkasse

Priset och kvalité i jämförelse med butik

Några tveksamheter för att beställa sin mat på nätet är möjligen att “kläm och känn” faktorn försvinner och oklarheten till priset på respektive vara. Vad gäller handplockning av varorna får man helt enkelt förlita sig på att leverantören själv har stora krav på att leva upp till en hög standard. Själva vitsen med en matkasse är att tiden för att leta produkter i affären och beslutsfattandet försvinner. Med en matkasse kan man också räkna med att få alla råvaror till sin middag. Därmed undviker man också problemet med att varor ibland fattas i affären.

Spännande ingredienser och asiatisk temavecka – Ica Matkasse

Olika “bäst i test” av matkassar

Med tanke på det finns ett så stort och varierat utbud av olika typer av matkassar är det egentligen en svår, för att inte säga en nästan omöjlig uppgift att direkt jämföra matkassar mot varandra och sedan ge en rättvis bedömning. Smak är som bekant väldigt individuellt och i kombination med särskilda behov blir det mycket knepigt att jämföra.

Det finns emellertid några oberoende utförda tester inom kategorin familje-, original- eller vardagskassar. De olika testerna har däremot haft siktet inställt på olika testparametrar.

Råd & Rön testet som utfördes 2015 tittade på kostnaden, produkt för produkt i jämförelse med att handla motsvarande varor i en stor välsorterad butik resp. en lågprisbutik. Testet visade att det inte var dyrare att köpa en matkasse än att handla produkterna i affären. Det är ett enkelt sätt att för få en prisuppfattning, men tiden och kostnaden för att köra till affären och för den professionella planeringen av måltiderna, var inte tagen i beräkning i testet.

I Aftonbladets test 2016 var det en kock och en dietist som bedömde matkassarna på olika parametrar och betygsatte 7 olika kassar, men där priset inte vägdes in utan andra värden såsom;

 • inspiration
 • matglädje
 • variation
 • näringsvärden och sammansättning
 • och slutligen hur lättlagade måltiderna var.

Testresultatet och poängbedömningen tog där fram en vinnare; Middagsfrid med en knapp marginal till tvåan; Linas matkasse. Övriga matkassar t.ex. CityGross och ICA bedömdes faktiskt med höga betyg av den ena personen i testpanelen, men där betyget blev lägre satt av den andra testpersonen, vilket tog ner det totala resultatet.

Smaken är delad och kostbehovet varierat

Det visar tydligt att smaken är delad och det är minsann svårt att bedöma mat, tycker jag.

Jag lagar själv ofta matkasse-middagar och har testat flera olika typer av matkassar, från diverse leverantörer. Helt uppriktigt så har jag så positiva erfarenheter, av de allra flesta, att jag i själva verket inte skulle kunna välja ut en leverantör eller “bäst i test matkasse” framför någon annan. Jag växlar mellan olika kassar och teman, allt efter de recept som presenteras i förväg och matlagning som passar in i familjens schema. När vi har ett tajt veckoschema passar mer snabblagad mat in och andra veckor  så lagar jag gärna mat med inspirerande recept och smaker. Jag är själv nyfiken på att lära mig laga mer vegetariska och flexitariska middagar och varvar gärna olika matkassar och teman från olika leverantörer.

Fina ingredienser för 3 dagars vegetariska middagar – Middagsfrid

För varje hushåll finns det olika behov och förutsättningar för servera måltider och middagar som passar för alla i familjen. Har man dessutom någon i familjen som har kostallergi av något slag, så blir både middagar och inköp av matvaror en svårare uppgift.

I takt med att efterfrågan av färdiga matkassar växer så ökas också utbudet med olika varianter. Det finns i det närmaste en matkasse för varje hushåll idag.

Några exempel på olika matkassar som finns på marknaden;

 • Barn- och familjekassar – för känsliga små smaklökar
 • Vegetariska matkassar
 • Viktväktarkassar
 • Laktos-och glutenfria matkassar
 • Flexitarian
 • Ekologiska matkassar
 • Inspirationskasse – för den matlagningsintresserade
 • Flexkasse; bestäm och din egen meny utifrån färdiga recept och få alla ingredienserna hem i en färdig matkasse.
 • Med flera…

Dessutom finns det flera kombinationer av de olika alternativen.

Bäst i test matkasse

Det går sannolikt inte att få en matkasse som passar för alla hushåll och det blir därmed inte särskilt rättvisande att plocka ut en “bäst i test matkasse”. Prova istället en matkasse utefter det kostbehovet som passar dig. Skulle det, mot förmodan inte bli bra, så testa istället en annan variant eller en matkasse från en annan leverantör. Det går att göra engångsbeställningar hos några av leverantörerna, om inte så är prenumerationerna oftast enkla att styra sina leveranser, på hemsidan, precis till de veckor man önskar och dessutom ha lite leveransuppehåll. Jag själv har flera prenumerationer igång samtidigt och växlar olika matkassar.

Det finns så många fördelar med att få maten med recept levererad direkt hem till dörren eller istället som några leverantörer erbjuder, att snabbt hämta upp din färdiga matkasse vid din lokala butik och då till något reducerad kostnad. Flera leverantörer erbjuder dessutom möjligheten att välja recepten själv och därmed få en skräddarsydd matkasse.

Det sparar mycket av vår dyrbara tid, vår miljö och ger allsidiga och nyttiga måltider. Inte minst är det ett enkelt sätt att hålla bra koll på hushållsekonomin. Som bonus kommer matglädje genom att laga lite nya, spännande rätter.

 

Hitta rätt matkasse för dig