Matkassevecka med ICA Bistro – Dag 2

Denna veckan har jag restaurangmat här hemma, men det är jag som lagar maten. Vardagstiden är knapp och dyrbar. Ingen väntetid som på restaurang, valet av maten är redan klart och det är bara att köra…

På menyn stod det; Pepparstekt rostas, rotfruktsgratäng och picklad rödlök

Jag följde receptet, steg för steg, och försökte hålla mig till angivna mått för att kunna utvärdera maten så bra som möjligt. Det var inga konstigheter och inget som var svårt heller. Jag satte timern också. Köttet var rostas, som skulle stekas som biff. Vi har lagat det tidigare och konstaterat att det är ett bra kött att göra biffar av, när vi köpt en hel bit. Rotfrukts-gratängen, som var gräddbaserad, fick lite extra salt på sig och jag följde kocktipset om att riva lite parmesan över. Därefter åkte gratängen in i ugnen. Pepparkornen, rosé-, svart- och grönpeppar, blandade jag efter eget bevåg och det blev en större mängd än angivet i receptet som gnuggades in i köttet.

Avocado

Eftersom jag hade två fina, mogna avocado hemma som jag inte ville låta gå till spillo, blev det en liten enkel förrätt också.

Bistro 2.1

Det blev en god middag, den färdiga rotfruktsgratängen var riktigt god för att inte vara hemlagad. Som feed-back från min man kunde jag ha låtit bli att riva parmesan över – smaken är ju olika… jag tyckte det var gott. Portionerna var väl beräknade för två vuxna personer och det blev t.o.m. lite gratäng över. Den picklade löken, som det var mest pyssel med, gav också en lite extra smak till salladen. Tidsmässigt så kan man klara sig inom de angivna ramarna. Nu valde vi att äta en förrätt, så det tog några minuter extra. För att vara en tisdag, så var detta en mycket bra middag.

ICA Bistro recept från matkassen

Pepparstekt rostas, rotfruktsgratäng och picklad rödlök

Detta recept är gjort för 2 portioner.

  • 1 msk ättika (12 %)
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 1 rödlök
  • 2 port rotfruktsgratäng
  • 15 blandade pepparkorn (t ex. rosé-, grön-, och svartpeppar)
  • ca 300 g rostas
  • salt
  • 1 msk smör
  • 250 g babyplommontomater
  • 1 hjärtsallad

Så här gör du;

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten. Skala och skiva löken och vänd ner i den varma lagen. Låt svalna.
  3. Häll upp gratängen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.
  4. Krossa pepparkornen och gnugga in dem i köttet. Salta. Stek i smöret i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
  5. Dela tomaterna och skär salladen i bitar. Häll av lagen från rödlöken. Blanda löken med tomaterna och salladen. Salta och peppra.
  6. Servera köttet med gratängen och salladen.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.

Tips

Vänd gärna ner lite riven ost i gratängen, gärna parmesan eller pecorino.