Matkassevecka med ICA Bistro – Dag 3

Sista dagen med Bistrokassen och ordningen var återställd i familjen. Dottern är hemma och vi var tre till middag igen. Eftersom det var kyckling, var det bara att laga en extra och öka de övriga innehållet. Det har hittills varit bra beräknade portioner och hittills inte känts vara i minsta laget.

Till middag var; Chicken teriyaki med pak choi

Jag bestämde mig för att laga kycklingen i ugn enligt receptet. Jag började med riset, eftersom jag har en riskokare som kokar riset och som sköter sig självt. Därefter bryntes kycklingen och åkte in i ugnen. Tiden som är angiven i receptet verkade lite, så jag la till 5 min. Under tiden gjorde jag pak chioén och stekte den. Jag är såklart noga med att kycklingen ska vara klar och använder termometer. Det krävdes ca. 25 minuter i ugn innan kycklingen var klar. Det blev alltså lite längre matlagningstid än de 30 minuter som beräknats, men tiden hade enkelt reducerats om jag lagat kycklingen i bitar istället, men då riskerar den också att bli lite torrare istället.

Bistro 3.1 Bistro 3.2

Middagen var god, men hamnade inte på kycklingtopplistan hos oss, som nog är svårt att toppa med alla enkla och goda kycklingrecept som jag lagat tidigare. Jag “lyckades” också att missbedöma styrkan i de chilistrån jag hade, istället för chiliflakes – stråna var minsann betydligt starkare än jag trodde, trots sitt taniga utseende. Det gick åt mycket dryck under middagen. Det var också relativt få ingredienser i receptet och det bidrar förstås till betyget. Teryaki är riktigt gott och det är något jag lärt mig använda ofta, inspirerad efter att jag har börjat laga matkassar. Lägger man till lite fler ingredienser, vitlök, sambal olek, soya och lite fler grönsaker, svamp m.m. så blir det något helt annat. Det är bara att prova sig fram…

Utvärdering efter veckan:

  • Kategori: Goda, lättlagade recept för vuxna som gärna lagar mat och vill ha det lilla extra i vardagen.
  • Storlek: 2 personer, med väl beräknade portioner.
  • Lättlagat: Ja, det var faktiskt snabblagade middagar, trots temat. Hade nog gått att lägga till något extra moment, för lite extra smak och ny inspiration med tanke på temat med att vara hemmakock.
  • Smak: Goda smaker, där fisken blev en klar favorit!
  • Fantasifulla recept: Blandade recept, med förhållandevis få ingredienser, men sammantaget med goda smaker. 
  • Råvaror och beräkning: Mycket fina råvaror, där inget var snålt tilltaget!
  • Pris: 65.83/portion! Observera att det oftast är lite dyrare att handla en tredagars middagskasse.

Recept från ICAs’s matkasse Bistro;

Ingredienser:

  • 2 port ris
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 salladslökar
  • 250 g pak choi
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1/2 dl cashewnötter

Så här gör du:

Detta recept är gjort för 2 portioner.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.  
  3. Stek kycklingen på båda sidorna i hälften av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en ugnssäker form. Häll över teriyakisåsen och strö över sesamfröna. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C.
  4. Skär salladslöken i bitar och pak choien i grova strimlor.
  5. Stek pak choien på hög värme i resten av oljan i en stekpanna någon minut. Tillsätt chiliflakes och salladslöken och fräs ytterligare någon minut. Salta.
  6. Grovhacka nötterna.
  7. Servera kycklingen med riset, pak choien och nötterna.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på teriyakisåsen. I övrigt är rätten fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Det går fortare att strimla kycklingen och steka i stekpanna. Stek i några minuter och tillsätt sen teriyakisåsen och sesamfröna.