Matkassevecka med ICA Bistro – Dag 1

Lite som på restaurang fast hemma, så säger ICA om middagarna i årets första matkasse, som jag lagar denna veckan. Jag har faktiskt längtat lite efter en matlagningsvecka igen. Under ett par dagar, denna veckan, är vi bara två eftersom dottern befinner sig skolresa och då passade jag på att beställa Bistro, som just är en matkasse avsedd för två personer.

Bistro hem

ICA levererar inga kassar hem till dörren och jag fick köra upp till min lokala ICA butik som har ett separat utlämningsställe för matkassarna. Det var smidigt, och eftersom jag kunde köra bilen precis inpå och att det redan är betalt i förväg, så tog det inte många minuter förrän kassen stod i bakluckan på bilen. En positiv del i att hämta kassen själv, är att det är flexibel avhämtningstid under några timmar med start vid 15 på eftermiddagen. Det innebär att jag med säkerhet kunde planera att laga en måndagsmiddag.

Varor Bistro

Väl hemma, så packade jag upp varorna. När jag packat upp de tidigare kassarna har detta varit ett väldigt kul och spännande moment och kanske nyhetens behag, har jag tänkt. Men denna gången var inget undantag. Det är nog min nya grej som jag får en liten kick av nu, tror jag. Varorna var verkligen väldigt fräscha och fina, och vid första anblicken också väl tilltaget i storlek.

Dukning Bistro

Temat med Bistro och restaurangkänsla förpliktigar lite, så jag bjöd till med en finare dukning. Vem har sagt att det inte går att ha lördag hela veckan lång!? Arvegodsporslinet med silverbesticken åkte fram, och jag undrade hur många gånger som det stått framme till en måndagsmiddag!? Sannolikt aldrig, och vad synd i så fall. Ingen blir ju gladare av att ha fina saker i skåpen – det är till för att användas…

När det var dags att börja laga middagen, satte jag timern på 30 minuter, som var angiven tid för att laga middagen på och tanken nuddade vid alla TV-kockar som lagar mat på tid – puh! Det behöver jag ju verkligen inte tänka på, utan jag tar tiden för att se om det är en rimlig tid för en amatörkock också.

Receptet var enkelt att följa och jag gillar att det följer med separat menyblad för varje dag. Jag började med potatisen, som också kunde kokas i micron eftersom de var förpackade i en särskild påse. Det har jag aldrig sett tidigare och det verkade smidigt, men jag valde ändå ett säkert kort med att koka potatisen i vatten på spisen. Koljan var mycket fin och på förpackningen stod det angivet var den fångats och hur. Den fina fisken visade sig vara krok fångad i Norska havet. Det var bara att följa receptet och de flesta momenten var med att riva pepparrot och citron och att göra salladen med dill i. Allt gick lätt och smidigt. Det som jag inte tidigare gjort var det nötiga smöret, d.v.s låta det stå på lite längre så att efter det är smält sedan antar en brunare ton. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, trots att jag började smälta smöret innan jag lade fisken i stekpannan. Nåja, det blev en bra tajming på allt till slut, men jag passerade den angivna tiden med 10 min.

Omdömet? Det var fantastiskt gott och på ICA’s betygskala 4,5 av 5! Pepparroten i det brynta smöret smakade inte så mycket och kanske vore det än bättre idé att servera pepparroten vid sidan om istället. Dill i salladen var väldigt fräscht och passade utmärkt till fisken. Portionerna var väl tilltagna och det var mer fisk än vad receptet angav. Det är ett recept som jag kommer att laga igen – med all säkerhet!

Bistro Tallrik 1.2

Recept från ICA’s Bistro Kasse

Stekt kolja med citron och pepparrotssmör

Ingredienser för 2 portioner

 • 450 g potatis (gärna cecile)
 • 1 msk riven färsk pepparrot
 • 1/2 citron
 • 1/2 gurka
 • 2 salladslökar
 • 1 ask färsk dill
 • 1 hjärtsallad
 • ca 400 g koljafilé
 • 50 g smör
 • salt och peppar

Så här gör du:

 1. Koka potatisen.
 2. Skala och riv pepparroten. Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
 3. Skala och tärna gurkan. Skär salladslöken i tunna skivor. Plocka och hacka dillen. Ansa salladen och skär i bitar.  
 4. Stek koljan i lite av smöret i en stekpanna. Salta och peppra. 
 5. Smält resten av smöret och låt det sjuda tills det blir lite nötigt i tonen. Vänd ner pepparroten och citronskalet.
 6. Blanda gurka, salladslök, dill och sallad. Blanda med lite citronsaft, salt och peppar. 
 7. Servera koljan med potatisen, salladen och citronsmöret.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.

Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.

Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Matkassevecka med ICA Bistro – Dag 1
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder