Matkassevecka med Linas – Dag 1

Följ med under tre inspirationsmiddagar från Linas…

Inom avtalad tid så ringde budet på dörren på måndagskvällen med leveransen av Linas matkasse. Jag fick frys- och kylvarorna i en separat påse tillsammans med en uppmaning från budet att lägga in dem i kyl eller frys direkt, vilket var bra för det visar på ett ansvarstagande för maten hela vägen!

Linas varor

Jag hade beställt en inspirationskasse och alla varor som levererades var inte helt bekanta för mig och det kändes spännande. Råvarorna såg fina ut med ett litet undantag för Pak soi. Det visade sig när jag gick igenom innehållsförteckningen att jag fick två stycken Pak soi, istället för en och antagligen som lite kompensation.

Chili

Hemmaodlad torkad chili – chili flakes

Första middagen att laga var Korma– indiska köttbullar med pistagenötter och frisk gurksallad. Med Linas matkasse kommer ett litet häfte med blandad information tillsammans med menyerna för hela veckan. Jag följde receptet stegvis men ångrade ganska snart att jag inte hade plockat fram alla ingredienser innan jag startade. Det ingick många kryddor i receptet och det hade varit mycket smidigare med att ha allt framplockat. Mitt eget fel förstås…Förra veckan hackade jag heller inte en enda lök men det fick jag ta igen denna middagen.

Vi kokar alltid ris i en riskokare och för den som inte har en riskokare kan jag varmt rekommendera det. Den sköter sig själv och håller sedan riset varmt när det är klart. Det är en oumbärlig hushållsapparat hos oss numera! Gurksalladen var det också lite pyssel med tanke på att det var och bl.a. riven citron i dressingen och så ingick det färsk chili som skulle hackas Jag fick aldrig en grön chili, som det stod i receptet utan en röd. Det gick bra det också…

 

Gryta och sallad

I köttbullarna ingick det många kryddor bl.a. kanel, som jag alltid använt med försiktighet om det ingått som krydda i annan mat jag lagat. Jag valde ändå att följa receptet fullt ut. Det var ganska många ingredienser som ingick och en hel del behövde man ha hemma, t.ex. chili flakes. Nu hade vi själva odlat chili som jag precis hade torkat i ugnen och det blev fina flakes. Man skulle också ha kycklingbuljong med det hade jag inte hemma, så det blev grönsaksfond istället. När jag sedan smakade av grytan, tyckte jag att det var en ganska påtaglig kanelsmak och ångrade lite just då att jag tagit i hela mängden…

 

Korma tallriksbild

Det var ganska många moment i matlagningen, med många ingredienser, men så var det också inspirationsmat som lagades och det belönade sig – middagen var riktigt god!! Jag blev överraskad av alla nya smaker. Det kändes nytt och spännande och snarare som om jag var bjuden på middag än att jag hade lagat den själv. Alla i familjen tyckte det var väldigt gott och det var också lagom portioner för fyra stycken. Bra betyg för Linas matkasse den första dagen…

Recept från Linas Inspirationskasse

Korma – indiska köttbullar med pistagenötter och frisk gurksallad

Ingredienser för 4 personer:

  • Citron 1 st
  • Grädde 1 dl
  • Grön Chili 1/2
  • Gul lök 1 st
  • Gurka 1/2
  • Nötfärs ca 500 gr
  • Persilja ½ ask
  • Pistagenötter (osaltade) ca 150 gr
  • Rödlök 1/2
  • Vitlöksklyftor 3 st
  • Basmatiris 3 ½ dl
  • Chili flakes 1 krm
  • Curry 1 tsk
  • Kycklingbuljong 1 st tärning
  • Malen ingefära 1 tsk
  • Malen kanel 1 tsk
  • Malen kardemumma 1 tsk
  • Mjölk 1 dl
  • Olivolja ca 1 msk
  • Salt 1 tsk
  • Smör 2 msk
  • Socker 2 tsk
  • Spiskummin 1 ½ tsk
  • Ströbröd 1/3 dl
  • Vetemjöl 1 msk

 

  1. Koka 3 1/2 dl basmatiris
  2. Blanda 1/3 ströbröd och 1 dl mjölk i en bunke. Låt stå i 5 min.
  3. Blanda ner i bunken: ca.500gr nötfärs, 1 vitlöksklyfta (pressad), 1 ½ tsk spiskummin, 1 tsk malen kanel, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen ingefära och 1 tsk salt. Forma färsen till 16st köttbullar.
  4. Strimla 1 gul lök och finhacka 2 vitlöksklyftor. Fräs i lite smör i en stekgryta.
  5. Blanda ner 1 msk vetemjöl, 3 1/2 dl vatten, 1 dl grädde och 1 tärning kycklingbuljong. Krydda med 1 tsk curry, 2 tsk socker och 1 krm chili flakes. Låt sjuda ihop 3-4 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda under lock 7-9 minuter, eller tills köttbullarna är klara.
  6. Gurksallad: halvera 1 gurka och skrapa bort kärnhuset med en sked. Tärna därefter gurkan. Finhacka 1/2 grön chili och 1/2 rödlök. Lägg allt i en skål och blanda med pressad saft och finrivet skal från 1 citron, 1 krm salt och lite olivolja.
  7. Grovhacka 1 påse pistagenötter (ca 150 gr osaltade). Toppa köttbullarna med en ½ ask persilja och hackade pistagenötter.
  8. Servera indiska köttbullar i krämig sås med basmatiris och gurksallad.
Läs mer om Linas Matkasse
Linas Matkasse's hemsida
https://www.linasmatkasse.se/
info@linasmatkasse.se
040-668 8674

Rabattkod: Följ länken för rabatt - NYKUND_SOMMAR_2021

1000 kr rabatt (200 kr rabatt per matkasse på de 5 första leveranserna). Endast nykunder. Gäller t.o.m 30 november