Tredje och sista middagen med Inspirationskassen och jag lagade Krämig Bouillabaisse med rimmad torsk, saffran och kummin. Torskryggen levererades fryst och det var väldigt fina bitar. Jag började med att tina dem i kallt vattenbad några timmar, som jag brukar göra, istället för att låta dem ligga i kylskåp över natten. Den här kvällen var det mycket aktivitet på schemat så jag valde att påbörja grytan med att koka ihop rotfrukterna och kryddorna. Den sista biten rotselleri, som jag använde igår också, var precis anpassad i mängd för dagens recept.

Det var lite skalande och hackande, men när väl rotsakerna var i grytan tillsammans med kryddorna, så var det helt underbara dofter som spred sig i köket. Jag lät det hela koka ihop ca 10 min och ställde sedan av grytan från spisen och vi åkte hemifrån en stund. Väl hemma igen så rimmades torsken i väl saltat vatten, ca 5-7 min. Ciabattan åkte in i ugnen och efter några minuters koktid av fisken, så var bouillabaisen klar att serveras.

Vilken smak – så gott det var!! Det här ska vi bjuda våra vänner på vid något tillfälle, var vi överens om, och med lite extra ingredienser som. t.ex. blåmusslor och kanske en bas på räkfond och lite vin, så blir det lyxigt. Denna vecka har jag lagat tre middagar som jag väl till bords fått känslan av att vara på restaurang istället. Jag har bara följt receptet och det har verkligen inte varit svårt utan enbart kul matlagning. Matkassen gör verkligen skäl för sitt namn – Inspirationskassen!

Som utvärdering efter Linas Inspirationskassevecka:
- Kassen passar bra för den som är nyfiken på nya smaker och som har lite mer tid att ägna i köket (max en timme har det nog tagit för mig)
- Recepten är bra beskrivna och det framgår tydligt vilka ingredienser som man behöver ha hemma
- Råvarorna har varit riktigt bra med enbart små undantag som istället kompenserats med någon extra
- Portionerna har varit tillräckliga för 4 personer
- Spännande recept och samtliga middagar kommer vi att laga igen, med litet undantag för något tillbehör
Nästa vecka lagar jag Middagsfrid’s Matkasse – välkommen att följa med på bloggen…
Recept från Linas Inspirationskasse:
Krämig bouillabaisse med rimmad torsk, saffran och kummin
Ingredienser:
- Ciabatta (i plastförpackning färdig att grädda)
- Grädde 1 dl
- Gul lök 1 st
- Krossade tomater 1 burk
- Kummin 1 ½ tsk
- Morot 1 st
- Pak soi 1 st
- Rotselleri 250 g
- Saffran 1 frp
- Torskrygg (fryst i bitar) ca 600 g
- Vitlöksklyftor 3 st
- Chili flakes 2 krm
- Honung 1 ½ msk
- Kycklingbuljong 2 tärningar
- Olivolja 1-2 msk
- Salt ca 2 1/2 msk
- Tomatpuré 1 msk
- Torkad timjan 1 ½ tsk
- Vitvinsvinäger 2 msk
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda en ciabatta enl. anvisningarna på förpackningen
- Skala och skär 1 morot och 250 g rotselleri i mindre bitar. Finstrimla 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor.
- Hetta upp lite olivolja i en stekgryta. Fräs alla rotfrukter 1-2 min. Tillsätt 1 frp saffran, 1 msk tomatpuré, 1 ½ tsk kummin, 1 ½ tsk torkad timjan, 2 krm chiliflakes och 2 krm salt. Fräs ytterligare 1-2 min.
- Bland ner 2 msk vitvinsvinäger, 1 burk krossade tomater, 7 ½ dl vatten, 1 dl grädde, 2 tärningar kycklingbuljong och 1 ½ msk honung. Låt sjuda 12-15 min.
- Rimlag: blanda 5 dl vatten och 2 msk salt i en bunke. Skär ca 600 g torskrygg i mindre bitar och blanda ner i rimlagen. Låt ligga 5-7 min.
- Skär 1 pak soi i mindre bitar. Häll bort rimlagen från torsken. Blanda ner torskbitarna i grytan och sjud 1-2 min under lock. Tillsätt pak soi och sjud ytterligare 1-2 min.
- Servera krämig fiskgryta i djupa tallrikar tillsammans med nybakad ciabatta.