Matkassetips – Läkarsällskapets vita glöggrecept

Läkarsällskapets vita glögg – en absolut favorit till från vår Julrecept-samling sedan nästan 20 år tillbaka. Receptet kommer förmodligen från Allt om Mat en gång i tiden…Glöggen är frisk och de hela kardemummakärnorna och pomeransskalen gör säkert sitt till för den smaken. Glöggen känns inte så söt heller, något vi också föredrar. Vi brukar göra en sats varje år och förra året fick vi en flaska över och den goda nyheten är att den smakar fortfarande lika bra och tål därmed att lagras länge.

Glogg1

 

Recept för 3 flaskor glögg:

  • 2 flaskor vitt vin (går bra med enkelt, ej för sött)
  • 1/2 flaska sherry, t.ex. Amontillado 37 cl
  • 1/4 dels flaska vodka
  • 4 bitar kanelstänger
  • 2 msk kardemummakärnor
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 4 bitar pomeransskal
  • 3 dl socker
  • 10 droppar, 1/2 msk aromatisk tinktur (finns på Apoteket)

Gör så här;

  1. Värm under omrörning en halv flaska av vinet med de torkade kryddorna och sockret tills strax under kokpunkten.
  2. Ta kastrullen från värmen och ställ att dra under lock.
  3. Sila ifrån kryddorna och häll över resten av vinet, sherry, vodka och tinktuern.
  4. Häll upp glöggen på flaskor, tillslut väl och lägg att mogna någon dag eller veckor.
Gloggrecept

Gammalt urklipp

Glogg2

Förutom pepparkakor med lite mögelost, brukar jag ibland ha ansjoviskringlor till, gjorda på smördeg – det är supergott!

Lycka Till!

 

 

Hitta rätt matkasse för dig