Matkassetips inför Julen – Pepparkakor med citron

Inför helgen är det kanske klassiska julbak som står på schemat och jag delar gärna med mig av ett av våra favoritrecept – Siri’s Pepparkakor med citron. Receptet har hängt med under många, många år och källan är okänd eftersom den kommer från Farmor Siri’s receptgömmor. Citronen ger en uppfriskande smak och man kan äta många pepparkakor… om man inte äter upp för mycket deg innan förstås…

Pepparkakor 2

Gör så här;

  • 200 g         Brun Farin
  • 1,5 dl         Ljus Sirap
  • 1/2 msk     Ingefära, malen
  • 1/2 msk     Kanel, malen
  • 1/2 msk     Nejlikor, malna
  • 175 g         Smör – rumstempererat
  • 1,5 dl         Vispgrädde – uppvispad
  • 1/2             Citron, rivet skal + saft
  • 625 g         Vetemjöl, blandas med
  • 1/2 msk     Bikarbonat

Rör farin o sirap och rör sedan i övriga ingredienser i ovan nämnd ordning.

Jag brukar strax därefter lägga ner ”degen”  i en tre-litersplastpåse och sedan krama ihop alla ingredienserna så att mjölet blandar sig väl. Den kan vara svår att få ihop degen annars och den kan kännas lite smulig. Degen ska stå över natten och då har den ”satt” sig. När jag kavlar ut degen, gör jag det alltid med en itu delad plastpåse över degen för att undvika att degen fastnar på kaveln.

Baka ut tunna kakor o grädda i 200° C

Lycka till!

Pepparkakor

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Matkassetips inför Julen – Pepparkakor med citron
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder