Matkassetips – Semlor

Nu är det strax den officiella dagen för att äta semlor. Men handen på hjärtat – vem har inte vid detta laget redan njutit av detta lite tidiga “vårtecken”!? Här är ett favoritrecept som jag haft i mina gömmor i många år, där det inte bara är bullarna som är gjorda från grunden utan även mandelmassan. Och nej, det är inte svårt att göra själv, utan enbart värt det lilla extra jobbet med resultatet av en riktigt god mandelmassa som barnen inte petar ut ur bullen.

Matkasse semla 2

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • Pensling: 1 ägg

Fyllning:

  • 1 1/2 dl mald sötmandel
  • 1 dl socker (knappt)
  • ca 1/2 dl mjölk+ 1/2 dl grädde (brukar ta lite mindre)
  • ca 2 dl vispad grädde

Gör så här;

  1. Värm mjölk och smör tillsammans, så att det blir ljummet, max 37 grader.
  2. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölk och smörblandningen, blanda i salt, socker, ägg, hjorthornssalt, kardemumma och nästan allt mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
  3. Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 min.
  4. Ta upp degen på bakbord och knåda den tills den släpper bordet. Dela degen i fyra delar och skär varje del i 5 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa  övertäckta i 30 min.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6-8 minuter.

Mandelmassan:

Skålla mandeln och ta bort skalen. Mal sedan mandeln i en mandelkvarn alt. matberedare. Tillsätt sockret och gräddmjölken. Rör om.

Fyllningen:

Ta av toppen på bullen, ta ur lite av inkråmet av bullen och blanda ev. med mandelmassan. Lägg tillbaka blandningen i bullen ca 1 msk (valfritt). Toppa med vispad grädde och på med locket igen. Pudra ev. lite florsocker ovanpå.

Om inte alla bullarna går åt, brukar jag låta mandelmassan stå i kylen – den håller i några dagar. Resten av de nybakade bullarna, lägger jag in i frysen för att ta upp och tina och göra semlor efterhand.

Lycka till!

Matkasse semla

Hitta rätt matkasse för dig