Matkassevecka med Mat&Ro

Nu har jag testat en matkasse från Mat&Ro – en matvecka som presenteras i sin helhet denna gången.

Varor MoR

Matkasse MatochRo

Jag beställde en familjekasse enbart för två personer i fem dagar, eftersom det bara varit jag och min dotter hemma. Redan förra veckan insåg jag att det skulle bli svårt med middags-logistiken eftersom jag fick besked om att kassen skulle levereras sent på måndagskvällen, mellan 19-20. Jag fixade en annan middag, Broccolisoppa, istället. Kassen blev levererad på måndagskvällen, men sent, strax innan 22. En stund innan dess fick jag ett sms från budet om jag ville ta emot kassen alls!? Det ville jag förstås, och jag funderade på när jag annars skulle ha fått den!?

Det blev början på en vecka som jag fick svårt att få ihop planeringen med middagarna. Med känsliga råvaror som köttfärs och fisk, valde jag att laga två middagar på tisdagen istället. Att spara en middag till lördagen var inget alternativ. Med facit i hand hade en fyra-dagars kasse varit mycket bättre eller leverans på söndagen, om det varit möjligt. Varorna som levererades var fina med undantaget av ett äpple, som visade sig vara ruttet inuti, så det utgick i samtliga recept som det var tänkt till. Jag prioriterade inte att åka till affären för att köpa ett äpple. Med Mat&Ro’s två-personers kasse var menyn densamma som för 4 personer, och basingredienserna som levererades var också beräknade för 4 personer. Med det försvann en av matkasse-fördelarna med att få lite svinn och varor som inte blir använda. Flera matkassarna som jag tidigare har testat, har haft väldigt väl beräknade ingredienser, för att inte säga exakt i flera fall och även den för två personer.

Falukorv MoR

Falukorv Rydberg

Falukorv Rydberg MoR

Falukorv Rydberg

Jag börjar med det bästa i veckan och menar att korv verkligen inte ska underskattas! Nu är jag visserligen i princip uppvuxen på korv, med en pappa som arbetade inom charkuteri-branchen och det har möjligtvis påverkat mina smaklökar. Med det sagt, kan man också konstatera att jag lagat en hel del falukorvs-middagar genom åren och jag trodde faktiskt att jag provat alla varianter. Men inte. Den bästa middagen i familjekassen var; Falukorv Rydberg. Enkelt, mycket gott och trevligt att inte blanda ihop alla ingredienser, utan känna smakerna var för sig.

Pizza

Tacopizza

Jag lagade både pizza och fish and chips middag på tisdagen. Pizzans huvud-ingrediens var anpassad för två personer, men botten och tomatsåsen hade räckt för för fyra. Färsen skulle tillagas och läggas på efter det pizzan var bakad. Ingen smaksensation precis, och min dotter hade hellre sett att färsen var på från början, med osten över.

Två middagar på samma dag blir lite för mycket även om man gillar mat. Jag stekte torsken enligt receptet men gjorde inga potatis. Det var enbart enkel-panering av torsken enligt receptet, men torsken är inte så lätthanterlig och den faller lätt sönder i bitar. Jag tror det hade varit mycket bättre att dubbelpanera för att hålla samman fisken och för att få den rätta Fish and Chips känslan också. Resultatet var inte ens värd en bild. Fisken blev ändå god tillsammans med den färdiga såsen, men jag ångrade att jag inte följde magkänslan med dubbel-paneringen från början.

Kyckling MoR

Thaiplättar med kycklingklubbor

På onsdagen hade vi Kycklingklubbor med Thaiplättar, där plättarna bestod av en bas med riven kokt potatis, blandat med kokosmjölk och mjöl och som skulle stekas. Klubborna var bara att krydda och steka i ugnen, så det var smidigt. Resultatet då? Ja, kycklingklubborna var riktigt goda men plättarna var både svårstekta och inte riktigt värda arbetet för smaken. Det hade varit bättre att göra rårakor med bara stekt potatis, var vi eniga om. Tidsmässigt hade det nog också varit bättre eller gått på ett ut.

Kotlett

Fläskkotlett med vitlökssås

Kombination med att ha Couscous till en gräddsås-baserad gryta hade jag inte kommit på själv. Jag fick titta flera gånger i receptet bara för att förvissa mig om att det stämde. Kombinationen kändes märklig, men resultatet var faktiskt gott. Köttet som ingick krävde en del putsning och det som blev kvar sedan var i minsta laget. Hunden blev i allafall glad. Middagen var väldigt enkel att göra. Jag piffade visserligen upp couscousen med att tillsätta grönsaksfond och till grytan med att ha i lite kinesisk soya och cayennepeppar. Det stekta kålen blev ett extra tillbehör, som inte ingick i receptet.

Utvärdering efter veckan:

  • Kategori: Lättlagade recept för familjer, som prioriterar tiden.
  • Storlek: 2 personer, överskott att basråvarorna, men med huvudingredienser i minsta laget.
  • Lättlagat: Ja, det var snabblagade middagar, som även barnen kan laga.
  • Smak: Bekant mat med enkla smaker, som passar mindre barn med känsliga smaklökar.
  • Fantasifulla recept: Oväntade kombinationer. Finns lite utrymme för mer avancerade recept. Recepten var tydligt beskrivna för varje dag, i ett fint blad, men jag saknade bilderna.
  • Råvaror och beräkning: Bra råvaror, med undantaget av äpplet som inte syntes vara dåligt utanpå.
  • Pris: 63,90/portion! Observera att det oftast är lite dyrare att handla middagar för enbart två personer.

 

Veckans recept från Familjekassen Mat&Ro för två personer;

Fläskkotlett med vitlökssås (medel)

Ingredienser:

  • 2 port couscous
  • ¼ solovitlök
  • Ca 350 g Fläskytterfilé
  • 1¼ dl matgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • Maizena
  • Ca 200 g morötter
  • ¼ salladslök
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka couscous enligt anvisningarna på paketet. Grovhacka vitlöken.
  2. Skär köttet i skivor och bryn i smör ca 2 min på varje sida Tillsammans med den grovhackade vitlöken, krydda med salt och svartpeppar.
  3. Tillsätt matgrädde, 2 dl vatten och 2 msk kalvfond. Låt koka ca 5-6 min och krydda med salt och svartpeppar. Red ev av med maizena.
  4. Skala och riv morötterna, strimla salladslöken.
  5. Blanda couscous med salladslöken, morötter och olivolja.
  6. Krydda med salt och svartpeppar. Servera.

 

Tacopizza (lätt)

Ingredienser:

  • ½ pizzadeg
  • Ca 250 g blandfärs
  • ½ påse taco kryddmix
  • ½ burk pizzasås
  • ½ påse riven ost
  • ¼ gurka
  • ¼ ask cocktailtomater
  • ¼ isbergssallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg pizzadegen på en plåt.
  2. Bryn färsen i en stekpanna med smör, krydda med
  3. kryddmixen.
  4. Lägg önskad mängd tomatsås på degen, strö på ost och baka i ugnen ca 10-15 min.
  5. Dela gurka och tomat i mindre bitar. Strimla och skölj salladen.
  6. Ta ut pizzan och lägg på färs, gurka, tomat och sallad.
  7. Servera.

 

Fish & chips (lätt)

Ingredienser:

  • Ca 400 g potatis
  • ½ fänkål
  • ½ äpple
  • ½ citron
  • Ca 300 g fisk
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ burk lallerstedt sås
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt & svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisen och skär dem i långa stavar.
  3. Vänd dom i olivolja, salt och peppar. Lägg på en plåt och
  4. ugnsbaka Tills de är gyllene, ca 30 min.
  5. Dela fänkålen på mitten, skär bort roten. Strimla fänkål och äpple tunt och blanda med saften från hälften av citronen, olivolja, salt och svartpeppar.
  6. Dela fisken i mindre bitar. Vänd den i mjölet blandat med salt och svartpeppar.

Värm en panna och häll i en riklig mängd matolja och Tillsätt

en klick smör. Stek fisken och låt den rinna av på ett papper.

Servera fisken med såsen, pommes, äppelsalladen och

citronklyftor.

Falukorvs Rydberg (lätt)

Ingredienser:

  • Ca 400 g potatis
  • ½ äpple
  • ½ gul lök
  • Ca 300 g falukorv
  • 1 dl créme fraiche
  • ½ msk grovkornig senap
  • ½ tsk honung
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tärna potatis, äpple, lök och korv.
  3. Steka potatisen i smör och krydda med salt och peppar. Lägg sedan över potatisen i en form och sätt in i ugnen så den blir klar, ca 10 min.
  4. Stek löken och äpplet i samma panna som potatisen. Lägg det sedan åt sidan och stek korven.
  5. Blanda crème fraiche med senap och honung, smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg potatis, lökblandning och korv i små högar på tallriken och servera med senapskrämen.

Tips: Lägg en äggula på potatisen och löken!

 Thai plättar med kycklingklubbor (medel)

Ingredienser:

  • Ca 400 g potatis
  • 1 pkt kycklingdrums
  • ½ msk paprikapulver
  • ½ burk thai kokosmjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • ¼ msk röd currypasta
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatis i saltat vatten.
  2. Lägg kycklingklubborna på en plåt. Gnid in dem med salt, peppar, paprikapulver och olivolja. Sätt in i ugnen ca 25 minuter.
  3. Vispa ihop kokosmjölk och mjöl. Krydda med currypasta, salt och peppar.
  4. Låt potatisen svalna något och riv ner den i smeten. Blanda ihop och stek som plättar i smör ca 6-8 cm i diameter.
  5. Servera kycklingen med plättarna och veckans sallad.