Matkassevecka med Middagsfrid – Dag 2

Dag 1 middagen lagades på Dag 2 istället och det var; Bouillabaise med chèvregratinerad rotselleri. Det här blev min andra franska fiskgryta att laga inom två veckor, insåg jag – kanske lika många som jag lagat under loppet av flera år…Övning ger färdighet och det tändes en liten förhoppning om att kunna laga en ny paradrätt.

Det var onekligen många spännande ingredienser att arbeta med för kvällens middag och den första utmaningen blev att skära rotsellerin i lagom tjocka bitar. Den var inte precis formad för att vara lätthanterlig men det lyckades ändå ganska bra till slut. Den kokades sedan i ca. 5 minuter, i väl saltat vatten, för att sedan läggas ut på plåt och toppas med getost för att ugns-gratineras strax innan allt var klart.

Skärbräda

Det blev sedan ett skalande, slantande, hackande och strimlande med rotfrukter och lök som skulle kokas ihop. En oväntad ingrediens var dijonsenap till en tomatbaserad gryta och det hade jag aldrig själv kommit på att ta i. Dijonsenap använder jag mest i gräddbaserade såser annars och det kändes spännande att smaka av.

MF D2 musslor

Musselkontroll

När väl grytan skulle koka ihop så var det dags att göra ”musselcheck”. Jag insåg inte från början hur mycket det egentligen var att gå igenom. De blåmusslor som inte ville stänga sig, skulle sorteras ut. Det lilla kruxet var att de var alldeles kalla, (vi håller enbart 2 grader i vår kyl), och de var nästan helt stängda redan från början. Det krävdes både lite tålamod och bra syn för att se den lilla antydan till att de stängde sig och jag insåg att detta skulle ta ganska lång tid. Just när jag som mest önskade mig en fransk kock i köket, kom min man hem från jobbet och tog över musselkontrollen – tack och lov!

Själv fortsatte jag med att skära getosten för att toppa på rotsellerin och sedan skar jag rödspättan i bitar. Eftersom jag heller inte insett hur mycket utrymme som blåmusslor kräver för att kokas och nu dessutom tillsammans med övriga ingredienser, så stod jag inför nästa bekymmer – grytan var för liten. Det var bara att ta fram den riktigt stora pastagrytan och slå över grönsakskoket i den och blåmusslorna på det. Efter ett par minuter skulle även rödspättan i. Det var faktiskt inte helt enkelt. Vi hjälptes åt med att fösa musslor åt sidan för att försiktigt lägga i rödspättan men det var ändå lite för tajt i grytan och inte så lätthanterligt med över 1 kg musslor på toppen.

MF D2 Tallrik b

Tisdagsmiddag med lördagskänsla

Det var en spännande och oväntad tisdagsmiddag. Det är fransk tema och då får man räkna med att spendera mer tid i köket, gärna tillsammans med lite kärlek också och det kändes bra att vi var två för att slutföra matlagningen. Den angivna tidsramen på 40-45 min matlagningstid spräckte jag dock med råge – jag skulle tagit ut musslorna i god tid innan så hade de varit lite mer ”medgörliga”.

Bouillabaisen var god, blåmusslorna och rödspättan smakade mycket bra. För att nå hela vägen ut, skulle jag velat att ha i lite grädde också för att bättre ta fram smakerna. Lite vin eller vitvinsvinäger i grytbasen hade gjort det lilla extra till…Den chévregratinerade rotsellerin fick höga betyg av min dotter som gärna ser att vi gör det fler gånger.

Efter måndagens middagen konstaterade jag att det blev det väldigt lite disk. Det blev det minsann inte riktigt denna gången, efter min egen missbedömning av grytstorlek – det är ändå tur att jag trivs ganska bra med att stå i köket…

Receptet från Middagsfrid’s Stora Matkasse finns under Middagstips.

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om Middagsfrid
Middagsfrid's hemsida
middagsfrid.se
[email protected]
08-55117118

Rabattkod: GODAREVANOR

50% rabatt på första kassen och 20% på de andra två

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Matkassevecka med Middagsfrid – Dag 2
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder