Fredag och sista middagen med det franska temat – vilken matlagningsvecka det varit! På menyn stod; Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöks-majonäs.
Jag startade med rotfrukterna och med tanke på att rödbetorna lämna tydliga spår efter sig, valde jag att ta handskar på mig. Vi använder ofta handskar när vi hanterar t.ex. sill, stark färsk chili m.m. Med att kunna undvika doft- och färgspår, blir det så mycket trevligare med att laga och använda vissa ingredienser.
Efter det, var det dags att göra gräslöks-majonäsen och det var också något jag inte gjort så ofta tidigare, allra minst på en fredag. Det visade sig vara en av de enklare såser jag gjort och strax var majonäsen klar. Vi smakade av och konstaterade att den var supergod.
Valfritt gryn till blev basmatiris. På receptet rekommenderades quinoa, men det var inget vi hade hemma och det får jag istället testa vid något annat tillfälle.
Det var en snabb och enkel matlagning, inklusive arbetet med hemlagad majonäs, och det passade väldigt bra på en fredag efter en hel arbetsvecka. Dessutom var det riktigt gott! Särskilt majonäsen som vi kommer att göra själva så ofta som möjligt framöver…
Det har varit en fantastisk matlagningsvecka och eftersom vi hade lite att fira bestämde vi oss också för att avsluta det franska temat med full pott..
Final på franska veckan!
Som utvärdering efter Middagsfrid’s Stora Matkasse;
Receptet från Middagsfrid’s Stora Matkasse finns under Middagstips.