Ekologiska matkassar som hjälper miljön

Ekologiska matkassar som hjälper miljön

In the fight for our planet, it is becoming increasingly important that we not only think about what we eat, but also where the food comes from. Eating organic is of course the best and in this way we avoid the harmful substances used in weed and animal control and instead get only what we are looking for – the raw food.

Det kan dock ibland vara svårt att hitta ekologiska matvaror och när det läggs på toppen av den redan påträngbara middagsstressen kan det snabbt bli alldeles för mycket att hantera. Därför kan det vara bra med en matkasse som tar hand om de allra tyngsta momenten kring middagsstunden och som dessutom levererar alla matvaror som krävs, direkt hem till dörren. Vi kommer i denna artikel att titta närmare på några populära, ekologiska matkassealternativ och jämför dem med varandra.

Skillnaden med en ekologiska matkasse, jämfört med en icke-ekologisk

Vi ska börja med att kolla lite närmare på själva begreppet ”ekologisk matkasse” – vad innebär det egentligen? Ekologisk mat innebär bland annat att grönsaker odlas med naturliga gödningsmedel från djur eller kompost, att ogräs tas hand om genom att man roterar sina grödor, med fåglar, eller ekologiska besprutningsmedel som även står för hanteringen av ohyra.

Allt ekologiskt kött måste på samma vis vara matat med ekologiskt foder och djuren ska vara frigående och betandes under sin livstid.

Fördelar med en ekologisk matkasse

Som du snabbt kan se så är ekologiskt odlade grönsaker och uppfödda djur så som vi alla förväntar oss att vår mat ska vara framställd. Den är även bättre för oss och vår hälsa, samt naturen och vår värld på en högre nivå. Ekologiska bondgårdar bidrar till mindre utsläpp och på så vis mindre påverkan på miljön.

Nackdelar med en ekologisk matkasse

Den största nackdelen med en ekologisk matkasse är priset. En stor anledning till att så mycket mat framställs på icke-ekologisk väg är eftersom det är mindre kostsamt och produkterna från denna framställning kan därför på samma vis erbjudas till ett lägre pris till kund. På grund av avsaknaden av besprutningsmedel så varar ekologiska grönsaker i regel inte lika länge.   

Ekologiska matkassar som hjälper miljön

Bästa svenska ekologiska matkassarna

Vi kommer nu kolla in några exempel på ekologiska matkassar som finns tillgängliga på den svenska marknaden, vad de olika innebär, samt vad du kan förvänta dig i kassen när den ankommer.

Ecoviva

Ecoviva är ett av de allra senaste tillskotten på den svenska matkassemarknaden som erbjuder ekologiska matkassar till sina kunder. Här får du i snitt 90% ekologiska och miljömärkta varor levererade för upp till fyra personer och med möjligheten för en ekologisk fruktkorg som tillval.

Välj en av deras sex olika matkassar och få alternativ som inkluderar bland annat vegetariska, barnvänliga eller flexitarianska måltider. Behöver du specifik mat för de laktos- eller glutenintoleranta i familjen finns det även alternativ för detta och oavsett vilken av deras kassar du väljer, garanterar Ecoviva att skicka hem en matlåda laddad med obesprutade grönsaker, unika råvaror och recept för balanserade och näringsdeklarerade måltider!

Ecoviva är Sveriges mest prisbelönta matkasse och har blivit utsedd till ”bäst i test” i flera sammahang, bland annat SvT Plus, Aftonbladet och TT/WiseGuide, samt nominerats till Arla Guldko för bästa miljöarbete.

Årstiderna

Årstiderna är helt klart den mest dedikerade spelaren bland de svenska ekologiska matkassarna på marknaden. Här satsar man helhjärtat på miljötänket och levererar därför 100% ekologiska råvaror till tusentals kunder från norr till söder. Man gör det dels för att man själv ”tycker det är godast” men såklart även som ett led i det pågående miljöförbättringsarbete som råder världen över.

Årstiderna baserar större delarna av sitt sortiment på säsong och du hittar därför inga tomater till jul eller jordgubbar i februari. Detta var också det som en gång satte hjulen i marken för Årstiderna och enda sedan grundandet 1999 har det varit företagets huvudsakliga ledord i allt de tagit för sig.

I deras sortiment bör du hittar något som passar alla och det finns bland annat alternativ för vegetariskt, kalorisnålt – och till och med en frukostkasse till morgonstunden!

Simple Feast

Simple Feast är en av de utländska aktörer som tagit sig och gjort ett avtryck på den svenska marknaden bland både prisvärda och ekologiska alternativ. Här ligger fokus på enkellagade, växtbaserade måltider för hela familjen och Simple Feast levererar därför dessa direkt hem till dörren med upp till fem måltider för veckans middagsstunder.

Simple Feast är helt växtbaserade och lägger därför såklart väldigt stor vikt vid grönsakerna i sina matkassar. Dessa är alltid ekologiska och förpackade i växtbaserade förpackningar som enkelt går att återvinna. Måltiderna är i mångt och mycket förberedda och det krävs oftast inte mer än 15 minuter för att få middagen på bordet.

Varje vecka erbjuds du en meny med fem olika recept och kan sedan luta dig tillbaka och vänta på leveransen av denna veckas matkasse!

Mat & Ro

Mat & Ro är en av de mindre matkasseleverantörerna som kommer direkt från slätterna i Skåne. De har sin Familjekasse Eko – som också är ett av deras mest populära alternativ – där de levererar en ekologisk matkasse till familjer runt om i landet. I denna kasse får du minst 70% ekologiska matvaror och recept som skapar stämning och frid kring middagsbordet.

Exempel på recept som går att finna i Familjekassen Eko är Sesampanerad torsk med rödkål, Nötfärsgryta med citron och vitlök och Pumpasoppa med getostkräm och rödlöksmarmelad. Familjekassen Eko går att få för upp till fyra måltider per vecka och kan ändras eller pausas när du känner för det!

Sammanfattningsvis

Slutligen kan vi då säga som såhär: Sverige har sedan länge legat i framkant för framställning och adaptering av ekologiska matvaror och det finns därför gott om alternativ för den som är på jakt efter en ekologisk matkasse. Vare sig du bara vill säkra att alla dina matvaror är obesprutade och ekologiskt framställda eller du behöver ett helt växtbaserat alternativ för att också tillgodose ett kortbehov – så finns det något för dig.

Utöver det som redan nämnts så är det även många av de andra svenska matkasseleverantörerna som erbjuder ekologiska alternativ till sina kunder. Ta därför en titt bland våra erbjudanden och se ifall det finns något där som lockar inför den kommande veckan!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Ekologiska matkassar som hjälper miljön
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder