En vecka med Linas Lättlagade Matkasse

Nu är alla i familjen i full gång med jobb och kvällsaktiviteter efter en lite lugnare inledning i januari. Vissa kvällar i veckan är stressigare än andra och då saknas det ibland tid att åka och handla eller laga middagar som tar längre tid. Denna veckan bestämde jag mig därför för att testa Linas Lättlagade kasse som innehåller recept och middagar som är specifikt designade för att ge dig och din familj mer tid åt varandra om kvällarna.

Utlovad leverans var mellan 17–22 på måndagskvällen, så den dagen blev det istället att vi lagade middag på egen hand, när vi kom hem från jobbet. Efter helgen brukar kylskåpet vara fullt av rester – och ofta ganska mycket, dessutom. Det blev därför stekt potatis och trotjänaren falukorv som piffades upp med lite Pak Choi och en asiatisk touch. Jag besparar er ett foto av just denna middagen eftersom jag tror att ni alla redan har en rätt bra bild av hur den såg ut.

En vecka med Linas Lättlagade Matkasse

Fina råvaror med flera ekologiska produkter.

Linas Lättlagade Matkasse hem till dörren

Prick klockan sju ringde det på dörren och där stod… Linas man!? Nja, det var kanske inte riktigt vår vardagshjältes trogna make som stod utanför dörren, men leveranskillen som kom på besök hade tillika våra kassar med mat som om han vore. Under tiden hade jag börjat att känna mig lite dåligt med ont i halsen och frossa. Typiskt, men som tur var är det inte så vanligt att jag drabbas av virus numera och tack vare att barnen blivit större och att livet över lag är mindre påfrestande, så är det också mycket enklare att undkomma sjukdomar – även i coronatider.

Min dotter packade dock upp matkassarna åt mig och fann dem innehållandes fin-fina råvaror för tre dagars lättlagade middagar. Det har blivit en hel del matkassar under året som gått och det var kul att konstatera att även varorna i Linas matkasse till stor del var ekologiska.

När allting väl var inpackat i skafferi och kylskåp var det sedan dags att läsa det spännande receptbladet som följde med. Jag ser alltid fram emot att få laga middagarna själv så detta steg är extra spännande för mig. Vad som dessutom är bra med Linas receptblad är att de normalt brukar inkludera några bonusrecept och denna gången fanns det därför också ett recept på en knäckig mandelkaka med äpple som absolut kommer att testas. Är den riktigt god kommer vi dessutom att klistra den på familjens receptsida!

Första kvällen med Linas Matkasse – Tisdag

Tisdagen blev tyvärr inte riktigt som jag hade tänkt mig utan spenderades mestadels i sängen. Jag drabbades av ett ilsket virus med feber och halsont som dessutom gav mig en väldigt grov och hes röst vilket gjorde att jag missade kvällens körsång, vilket var väldigt tråkigt.

Jag är dessutom helt ny i gruppen och anstränger mig verkligen för att passa in. Nu kunde jag bara konstatera att för tillfället passade jag definitivt inte in och även om jag haft energin så har jag svårt att se hur min nyfunna basröst skulle blivit ett välkomnande inslag.

Med en vältajmad Treo i kroppen var jag i all fall tillräckligt pigg för att ställa mig och laga middag vid spisen. Det är ännu smidigare med en matkasse vid dessa tillfällen eftersom man enkelt fortfarande kan få middagen på bordet – även när man är lite sjuk. Te och mackor är ju trots allt inte speciellt näringsrikt i längden…

En vecka med Linas Lättlagade Matkasse

Snabblagad Tandoorikyckling med goda tillbehör!

Kvällens middag var Tandoori-kyckling och ris med mango som tillbehör. Jag vill säga att det är första gången som jag använt minutkyckling, det vill säga den som är tunt skivad och redo att bara slänga i pannan. Till kycklingen lades sedan klyftad lök och paprika och det var verkligen en jättebra tips att klyfta löken, istället för att hacka den, för att spara ytterligare lite tid (och tårar).

Enligt receptet skulle allting stekas på en gång, men jag började istället med att steka löken och paprikan i någon minut först, innan jag la i kycklingen. Riset skötte min riskokare som både kokar och håller riset varmt när det är klart. Den sköter sig själv och därför startade jag såklart med detta först.

Kycklingen smaksattes sen ytterligare med den medföljande Tandoori-kryddblandningen och med lite grädde, vatten och en klick honung. När dessa väl fått lov att puttra ihop en stund så var allting tillslut klart och efter bara några minuter var grytan redo att ställas på bordet.

Detta var perfekt tajmat och precis lagom tills att resten av familjen kom igenom dörren och kunde konstatera att det doftade gott i hela huset. Sen var det också en otroligt god middag och speciellt mangon var ett gott och friskt tillbehör som överraskade bland de andra ingredienserna. Portionerna var tillräckligt stora och eftersom vi bara är tre personer i familjen blev det en portion över till lunch dagen efter.

Andra kvällen med Linas Matkasse – Onsdag

Onsdagar är aktivitetskväll – i alla fall för min dotter, i vanliga fall. På onsdagen var det dock väldigt mycket annat på schemat, med läxa och prov, vilket gjorde att skolarbetet fick lov att gå före denna kväll.

Vi tycker om att äta tillsammans i vår familj och det är något som vi alla lägger mycket värde vid. Det är då vi pratar om allt vi behöver prata om – både stort och smått – och inte minst tar vi oss tiden att tillsammans utvärdera maten för att se hur veckans kasse faller oss alla i smaken.

Det händer såklart att det inte alltid går eftersom jag ibland har jour-kvällar på schemat och liknande, men för det mesta så får vi till det – vilket är det viktigaste. Så på grund av att onsdagarna normalt är något fullspäckade, försöker vi istället att äta lite tidigare – vilket gör att det är ”snabblagat” som ska in på lodrätt fyra.

En vecka med Linas Lättlagade Matkasse

Försvinnande god middag!

Pulled beef med syrlig pico de pepino och tortillachips – man skulle kunna tro att det var fredag, med tanke på menyn…

Köttet levererades färdigt och behövdes därför bara sättas in i ugnen i ca. 20 min för att värms upp. Pico de pepino är en liten gurksallad med lime och chili som vi snabbt kunde röra ihop – supergott! Som tillbehör var det lite lök, majs, koriander och gräddfil och allt som allt tog det inte många minuter att få ihop middagen denna kväll.

När köttet väl var klart skulle det blandas med såsen som hörde till, men det steget skippade jag av den enkla anledningen att den innehöll hickory, eller rökig smak – vilket ingen av oss gillar. Jag gjorde därför istället en egen, impuls-blandad sås med soya, tomatpuré, chilikrydda och en liten mängd ketchup. Det är inget jag har recept på och det behövdes inte så mycket heller – så det hade säkert blivit bra utan sås också. Det var ganska lite kött men det hela blandades och drygades ut med svarta bönor, vilket gjorde att allting räckte.

En god och uppskattad onsdagsmiddag med temat snabb- och lättlagat. Det blev faktiskt inte en endaste bit mat över denna kvällen vilket antagligen både visar på att det var gott – men också att vi kanske äter lite väl stora portioner ibland.

Men det är ju också en av fördelarna med en matkasse – att portionerna är väl beräknade. Det går egentligen på två håll, både för de som äter lite för mycket, som förmodligen är det allra vanligaste – men även för de personer som äter i det minsta laget. Matkasse-måltider är ett bra sätt att få i sig precis lagom mycket.

”Lagom” – inte bara ett ord men också ett begrepp som borde vara mer vedertaget och uppskattat. Jag välkomnar den dagen när ”lagom” i många avseende blir populärt!

En vecka med Linas Lättlagade Matkasse

Enkelt och så gott!

Torsdag med Linas Matkasse – den tredje lättlagade middagen

Krämig kolja med bakade tomater och persilja. Äntligen en fiskmiddag – tyckte i alla fall två av oss…

Hur det nu kan vara möjligt att vi som familj, bosatta nära havet, med fiske som en naturlig del av vardagen – har ett barn som inte tycker om fisk? Det är en gåta för oss.

Den är dessvärre inte löst ännu, även om det successivt blir lite bättre för varje år och kolja ingår dessvärre därför inte bland fisksorter som kan serveras till min dotter ännu. För denna middagen krävdes det därför en plan B – det vill säga ytterligare en middag.

Koljan levererades frusen och skulle vara väl tinad vid tillagningen. Den hamnade sen i en gratängform tillsammans med tomaterna för att tillagas i ugnen. Under tiden kokade potatisen och jag gjorde själv såsen. När fisken var klar, fick den såsen över sig med lite persilja och ungefär samtidigt var sen också potatisen klar. Enkelt – men så himla gott – och vi skulle gärna äta fisk flera gånger i veckan – i alla fall de flesta av oss.

Recepten finns under Middagstips inom kort.

En vecka med Linas Lättlagade Matkasse

Krämig kolja med bakade tomater och persilja.

Kortfattad summering av Linas Lättlagade Kasse

  • Middagar för 4 personer under tre dagar
  • Levereras hem till dörren inom utlovad tid
  • Bra och fräscha ingredienser och råvaror
  • Tydligt receptblad med bra instruktioner och tips (t.ex. kring kycklinghantering och vad som man ska tänka på att tina i förväg)
    • extra plus med bonusrecept
  • Tillräckliga portionsstorlekar
  • Väl beräknat innehåll (har bara Tandoorikrydda kvar)
  • Lättlagade middagar – Ja! Middag på bordet inom 30 minuter.