En vecka med Linas Lättlagade kasse

Nu är alla i familjen i full gång med jobb och kvällsaktiviteter efter en lite lugnare inledning i januari. Vissa kvällar i veckan är lite mer stressiga än andra och då finns det inte något utrymme för varken att åka handla eller laga middagar som tar lite längre tid. Denna veckan bestämde jag mig för att testa Linas Lättlagade kasse, som innehåller recept och middagar som just inte tar så lång tid att laga.

Utlovad leverans hem till mig var mellan 17-22 på måndagskvällen, så då lagade vi en “egen” middag när vi kom hem från jobbet. Efter helgen brukar kylskåpet vara fullt av rester och det är inte så illa med rester heller. Det blev stekt potatis och trotjänaren falukorv som piffades till med Pak Choi med en asiatisk touch. Jag besparar er ett foto av den middagen – just den middagen kan nog alla få en bra bild av ändå.

En vecka med Linas Lättlagade kasse

Fina råvaror med flera ekologiska varor.

Linas Lättlagade kasse hem till dörren

Prick klockan sju ringde det på dörren och där stod Linas man!? Nåja, i alla fall leveranskillen med två matkassar till mig. Samtidigt hade jag börjat att känna mig lite kass med ont i halsen och frossa. Typiskt! Numera, vid mogen ålder och stora barn är det inte längre så ofta som vi drabbas av virus- tack och lov för det!

Min dotter packade upp matkassarna som innehåll fina råvaror för tre dagars lättlagade middagar. Nu har det blivit några matkassar under året som gått och jag kunde bara konstatera att flera av varorna var ekologiska även i Linas matkasse. Väl inpackat i skafferi och kylskåp, blev det sedan dags att läsa det spännande receptbladet som följer med. Jag ser alltid fram emot att få laga middagarna. I Linas receptblad brukar det dessutom ingå några bonusrecept på middagar och denna gången fanns det även ett recept på en knäckig mandelkaka med äpple som absolut kommer att testas. Den kommer att hamna på receptsidan också!

Första kvällen- tisdag

Tisdagen blev dessvärre inte riktigt en dag som jag hade tänkt mig och den spenderades mestadels sovande – jag hade drabbats av ett ilsket virus med feber med halsont och dessutom fått en väldigt grov och hes röst. Där rök kvällens körsång, som är min nya aktivitet på tisdagskvällarna. Körsången är verkligen kul och inget jag vill missa. Dessutom är jag helt ny i gruppen och anstränger mig för att passa bra in. Nu kunde jag bara konstatera att för tillfället platsade jag definitivt inte, inte ens med min nya basröst om jag hade orkat att gå dit.

Med en väl tajmad Treo var jag i all fall lagom mycket på benen till kvällen för att kunna svänga ihop den lättlagade middagen. Det passar ju bra in att snabbt kunna laga en bra middag, trots att man är sjuk. Te och mackor gör ju inte någon piggare i det långa loppet.

En vecka med Linas Lättlagade kasse

Snabblagad Tandoorikyckling med goda tillbehör!

Det var Tandoori med kyckling och ris med mango som tillbehör. Det är nog första gången som jag använt minutkyckling, d.v.s den är tunt skivad och helt klar att gå i pannan. Till det var det klyftad lök och paprika och det sparar lite tid (och tårar) att klyfta lök istället för att finhacka. Jag valde att steka löken och paprikan någon minut först, innan jag la i kycklingen. Enligt receptet steker man allt samtidigt. Riset sköter min riskokare som både kokar och håller därefter riset varmt när det är klart. Den sköter sig själv och det startade jag förstås med allra först. Det var en färdig Tandoori-kryddblandning och med lite grädde, vatten och klick honung till grytan, så var allt strax klart efter några minuters puttrande i grytan.

Precis lagom till när resten av familjen dök upp innanför dörren, som också konstaterade att det doftade väldigt gott i huset. Det var en god middag också! Mango var förresten ett gott och friskt tillbehör att ha till. Portionerna var tillräckliga och eftersom vi bara är tre personer, så blev det en rejäl portion över.

Andra kvällen – onsdag

Aktivitetskväll, för min dotter i vanliga fall, men med läxa och prov på schemat fick skolarbetet gå före denna kvällen. Vi föredrar att försöka att äta tillsammans och för oss är det viktigt. Då avhandlas stort och smått, allt och ingenting och inte minst maten som numera utvärderas lite extra noga. Det händer förstås att det inte går eftersom det ibland står jour-kvällar på schemat, men oftast funkar det. Så fastän onsdagar har ett pressat schema siktar vi istället på att äta lite tidigare – snabblagat är just ledordet för onsdagskvällarna.

En vecka med Linas Lättlagade kasse

Försvinnande god middag!

Pulled beef med syrlig pico de pepino och tortillachips. Man skulle nästan kunna tro att det var fredag med tanke på menyn…

Köttet levererades färdigt och var bara att sätt in i ugnen i ca. 20 min. Pico de pepino är en liten gurksallad med lime och chili – supergod! Som tillbehör lite lök , majs, koriander och gräddfil. Det tar inte många minuter att få ihop. När köttet var klart skulle det blandas med såsen som hörde till, men det gjorde jag inte. Bara av den enkla anledningen för att jag upptäckte att den hade hickory eller rökig smak. Det är inget som någon i familjen gillar, så det ville jag inte riskera en god middag med att ha i. Jag gjorde en egen impuls-blandad sås istället med; soya, tomatpuré, chilikrydda och aningens ketchup. Inget jag har något recept på och det behövdes inte så mycket heller. Hade säkert blivit bra utan sås också. Det var ganska lite kött men det hela blandades och drygades ut med svarta bönor.

En god och uppskattad onsdagsmiddag med temat snabb- och lättlagat. Det blev faktiskt inte en enda smula över denna kvällen och antagligen både ett bevis på att det inte bara var gott, utan också att vi kanske äter lite väl stora portioner ibland.

Det är ju en av fördelarna med en matkasse, att portionerna är väl beräknade. Det går egentligen på två håll, både för de som äter lite för mycket, som förmodligen är det allra vanligaste, men även för de personer som äter i det minsta laget. Matkasse-måltider är ett bra sätt att få i sig precis lagom mycket.

“Lagom” – inte bara ett ord men också ett begrepp som borde vara mer vedertaget och uppskattat. Jag välkomnar den dagen när “lagom” i många avseende blir populärt!

En vecka med Linas Lättlagade kasse

Enkelt och så gott!

Den tredje lättlagade middagen – torsdag

Krämig kolja med bakade tomater och persilja. Äntligen en fiskmiddag, tyckte i varje fall två av oss…

Hur det nu kan vara möjligt att vi som familj och som befinner oss nära havet med fiske som ett naturlig del i den tillvaron, har ett barn som inte tycker om fisk  – det är en gåta för oss. Den är dessvärre inte löst ännu, även om det successivt blir lite bättre för varje år. Kolja ingår dessvärre inte bland fisksorter som kan serveras till min dotter ännu. Denna middagen gällde det att ha en plan B, d.v.s ytterligare en middag.

Koljan levererades frusen och skulle vara väl tinad vid tillagningen. Den hamnade i en gratängform tillsammans med tomaterna för att lagas i ugnen. Under tiden kokade potatisen och jag gjorde såsen. När fisken var klar, fick den såsen över sig med lite persilja och då var också potatisen klar. Enkelt, men så himla gott! Vi skulle kunna äta fisk flera gånger i veckan, helt klart.

Recepten finns under Middagstips inom kort.

En vecka med Linas Lättlagade kasse

Krämig kolja med bakade tomater och persilja.

Kortfattad summering av Linas Lättlagade kasse

 • Middagar för 4 personer i tre dagar
 • Levererades hem till dörren inom utlovad tid
 • Bra och fräscha ingredienser och råvaror
  • flera av varorna var ekologiska
 • Tydligt receptblad med bra instruktioner och tips (t.ex. kring kycklinghantering och vad som man ska tänka på att tina i förväg)
  • extra plus med bonusrecept
 • Tillräckliga portionsstorlekar
 • Väl beräknat innehåll (har bara Tandoorikrydda kvar)
 • Lättlagade middagar – Ja! Middag på bordet inom 30 minuter.

 

 

 

 

Läs mer om Linas Matkasse
Linas Matkasse's hemsida
https://www.linasmatkasse.se/
info@linasmatkasse.se
040-668 8674

Rabattkod: NY_LMK_3322

Spara upp till 1549 SEK på dina 4 första matkassar