Vikten av att äta färsk mat, jämfört med konserverat eller fruset halvfabrikat

Vikten av att äta färsk mat, jämfört med konserverat eller fruset halvfabrikat

Om du går ut i köket just nu och kollar in i skafferiet, så kan du säkert – precis som jag – hitta någon gammal konserv längs in ibland allt bråte. Du tar ut den och tittar på den, lite dammig kanske men i övrigt ser den helt ok ut – på undersidan är vi fortfarande på rätt sida av utgångsdatumet. Allting ”ser ok ut” så då är det väl bara att leta upp konservöppnaren och hugga in – eller?

Även om detta såklart är till största del ofarligt så finns det ändå en hel del saker att tänka på när det är dags att äta konserverad och frusen mat. Det handlar främst om sättet maten kom in i burken och hur den håller sig där under en så lång tid, utan att tekniskt sätt bli dålig. Detta ska vi kolla närmare på i denna artikel och förhoppningsvis kunna svara på de frågor du själv många gånger ställt dig under veckohandeln.

Hur mat konserveras och fryses

Vi ska börja med källan till vår oro, nämligen preserveringsprocessen – hur maten konserveras och fryses. Har du någonsin konserverat mat hemma (eller åtminstone kollat på medan mormor stod och gjorde det) så tänker du säkert, ”Ja, men det är ju bara att dra fram några gamla sylt- och marmeladburkar och sen sänka ner dem i ett varmt vattenbad för att tillslut sätta på locken med en lufttät konservering” – och det har du helt rätt i, på hemmaplan.

När det dock kommer till den kommersiella konserveringen och maten vi således finner förberedd i butik, så ser landskapet något annorlunda ut. Här är det mycket mer vanligt med konserver på metallburk i antingen plåt eller aluminium som måste kläs med plast på insidan för att undvika att maten reagerar tillsammans med metallen. När detta sker, ändrar livsmedel form och tar åt sig ämnen från metallen som inte är önskvärda och kan ändra både smak och lukt.

Men så hur är det då med plasten, letar inte den sig in i maten på samma sätt? Både ja och nej. Så gott som alla material ger ifrån sig någon form av ämne då de kommer i kontakt med livsmedel under en längre tid. Plast är ett av de ämnen som ger ifrån sig minst, framförallt på kort tid, vilket är en av de huvudsakliga anledningarna till att det används så frekvent. När det kommer till konserver gäller det dock att se upp då de fortsatt kommer med en hel del oönskade ämnen såsom BPA.

Frusen mat är heller inte mycket bättre den och det är inte ovanligt att ytterligare konserveringsmedel, färgämnen och kemikalier som gör att maten ser färskare ut, läggs till innan den fryses. Utöver det så har själva frysningsprocessen en tendens att bryta ner livsmedel och med detta också avlägsna många av de vitaminer och näringsämnen som färsk mat normalt inkluderar.

Hur är det med restaurangmat?

När vi äter på restaurang förväntar vi oss ofta färsk mat och kan också många gånger räkna med att åtminstone en stor majoritet av livsmedlen som serveras på en medelklassig restaurang också är färska. När det kommer till de stora kedjorna är det dock inte lika säkert och i regel så kan man säga att ju billigare maten är, desto sämre är också råvarorna.

Detta innebär många gånger ett utbud som till stort inkluderar både konserver och frusen mat. Detta görs dels för att kunna hålla nere kostnaderna för inköp, men också för att underlätta för personalen som många gånger inte är utbildade kockar eller restaurangpersonal.

Men det är ju så smidigt med färdigmat!

Att förberedd och konserverad/frusen mat underlättar i vardagen, är det ingen som kan förneka. Vare sig det rör sig om en burk soppa, frusna grönsaker till en snabb wok eller en helt färdigpaketerad rätt, så kan det många gånger vara skillnaden mellan en kväll framför tv:n eller en kväll framför spisen. Det finns dock sätt att underlätta matlagningen för att dels skära ner på tiden som behöver spenderas i köket – men också för att göra det roligare.

Vikten av att äta färsk mat, jämfört med konserverat eller fruset halvfabrikat

Investera i bra köksutrustning för att undvika halvfabrikat

En sak som får många människor att undvika matlagning hemma är ett dåligt utrustat kök. Man sitter på gamla ärvda grytor och kastruller, kanske någon slev eller skev kniv från IKEA och saknar många gånger hälften av alla redskap som krävs för ett recept. Se därför till att investera i en bra stekpanna, några schyssta kastruller, en ordentlig skärbräda och kniv så har du också roligare i köket!

Prova på ett matkassealternativ istället för den frusna maten

Ett annat alternativ för den som saknar tid men vill kunna äta färsk och hemmalagad mat mitt i veckan är en matkasse. Med så gott som alla alternativ du kan hitta på marknaden ges du färska och många gånger ekologiska alternativ för middagen – direkt hem till dörren. Du slipper stå i köket i flera timmar och förbereda och kan istället i lugn och ro sätta dig ner i soffan och njuta av en färsk, god och näringsfylld middag på egen hand.

Köp en croc-pot/slowcooker och laga mat medan du är på jobbet

Har du aldrig provat på en croc-pot kan det vara hög tid för detta – speciellt om du har ont om tid om dagarna. Med en croc-pot tillagas maten långsamt under lång tid och du kan därför till exempel sätta igång den innan du går till jobbet på morgonen, för att sedan ha en färdiglagad och god middag redo när du kommer hem på eftermiddagen. Formfaktorn passar bäst för grytor, soppor och långkok, men går även att använda till en massa andra grejer, såsom pulled pork, chilli eller förberedelse av bönor.

Ge det en chans!

Som du kan se så behöver det inte vara svårt, jobbigt eller omständligt att laga färsk mat hemma. Allt som krävs är lite planering, några schyssta köksredskap, samt lite tålamod vid slutet av en arbetsdag. Är det fortsatt knapert med tid om kvällarna kan till exempel en matkasse hjälpa till att frigöra tid och skapa mer andrum i vardagen. Kolla in våra unika erbjudanden och släng ut de gamla fryspizzorna, pajerna och färdigrätterna redan idag!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Vikten av att äta färsk mat, jämfört med konserverat eller fruset halvfabrikat
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder