Kosher- och Halal-matkassar i Sverige

Kosher- och Halal-matkassar i Sverige

I dagens matkasselandskap behöver leverantörer ta med en stor mängd kosthållnings- och dietkrav i beräkningarna för sina affärsmodeller. Svensken behöver ha tillgång till vegetariskt, veganskt, kosher, halal, kalorisnålt, fettsnålt, mat med mindre kolhydrater, keto, paleo, med flera och det är inte alltid så lätt att tillgodose allt.

Vi har redan kollat lite närmare på matkassar för vegetarianer, veganer och köttälskare och kommer i denna artikel istället att fokusera på de mer (traditionellt) religiösa dietkraven som kommer med kosher och halal.

Vad är kashrut?

Inom den judiska tron anses mat endast vara kosher om det tillagats enligt kashrut. Kashrut är en uppsättning religiösa lagar och regler för hur man får lov att tillaga och äta sin mat. Reglerna är många och kan många gånger vara ganska komplexa och involvera bibelverser och liknande, men för att ge en uppfattning har vi listat de vanligast ”förbuden” som förekommer:

 • Djur på land: Fläsk är helt förbjudet inom den judiska tron och anses således inte kosher. Utöver det anses så gott som alla djur utan klövar inte vara kosher. Vad som är kvar är fortsatt majoriteten av de djur som den moderna människan faktiskt äter, nämligen ko, lamm, kyckling, kalkon och till och med get!
 • Djur i vattnet: Vattenbaserade djur anses vara kosher så länge de har fjäll och inte äter från botten av havet. Detta eliminerar på så sätt djur som kattfisk, haj, all typ av skaldjur, musslor, krabbor och även ål!
 • Kombinationen av kött och mejeriprodukter: Även detta måste undvikas för att måltiden ska vara kosher. Detta innebär inga gräddsåser eller soppor med kött i, undantaget fisk som fortsatt tillåts tillsammans med mejeriprodukter. Vad som dock måste undvikas är saker som till exempel pizza med kött, gratinerade skinkmackor och baconlindande jalapeñopoppers.

Utöver detta måste allt kött slaktas av en jude och bakdelarna av djuret får ej förtäras enligt kosher lag.

Vad är halal?

När det sen kommer till halal så har det många liknelser med kosher. Halal är dock islams motsvarighet till ”matlagar” och följs därför på samma vis av den muslimska befolkningen. Precis som med kosher är fläsk helt förbjudet och på samma vis alkohol – som inom den judiska tron fortsatt får konsumeras under liknande, strikta kosher-lagar.

Skillnaderna mellan kashrut och halal är huvudsakligen:

KashrutHalal
Tillåter endast fisk och inga skaldjurTillåter även skaldjur
Tillåter alkohol som framställts enligt kosherTillåter ingen alkohol
Tillåter inte att kött och mejeriprodukter blandasTillåter att kött och mejeriprodukter blandas

Allt kött måste slaktas av en muslim för att kunna anses halal. Utöver det finns inga restriktioner gällande vilka delar av djuret som får konsumeras.

Kosher- och Halal-matkassar i Sverige

Måltider som är kosher

Så hur ser då en typisk kosher måltid ut? Enligt reglerna som satts ut i Toran måste alla ingredienser i en måltid och all förberedelse av mat ske på kosher vis. Detta innebär inget fläsk, inget skaldjur och absolut inga mejeriprodukter tillsammans med köttet (du kommer aldrig hitta dig själv mitt i synagogan, tuggandes på en dubbel cheeseburgare).

Även mat som tillsammans med utrustning som normalt används för att framställa kött- eller mejeriprodukter klassas som sådan. Så det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun och därför är det också ofta så att dessa traditioner ärvs ner genom generationerna och blir på så vis en del av ens levande.

Måltider som är halal

En måltid som är halal ser även den ut på väldigt liknande vis. Här finns heller inget fläsk, men gott om kött, fisk och skaldjur. Ber du om en öl till maten blir det nog snabbt väldigt tyst, då alkohol är strikt förbjudet i alla avseenden av islam. Vill du dock bjuda dina muslimska vänner på biff stroganoff går det dock alldeles utmärkt, precis som en saftig svensk köttbulle eller några pannbiffar med sås och lingon.

Hitta en matkasse med kosher- eller halal-mat i Sverige

Att ha matkasse mitt i veckostressen har blivit allt mer populärt med åren och hjälper dagligen miljontals svenska familjer att få mer tid i vardagen. Är man kosher eller halal kan det ibland vara svårt att hitta tjänster som är specifikt utsatta för dessa kosthållningar men trots det finns det ännu hopp!

Veganska, plantbaserade alternativ med Simple Feast

Simple Feast är det plantbaserade alternativet på marknaden som skickar hem veganska matkassar till hushåll runt om i landet. Oavsett om du är kosher eller halal så går det med denna matkasse att uppfylla kraven för båda och se till så att du håller dig på rätt sida om Gud:

 • Inget fläsk
 • Inget skaldjur
 • Ingen alkohol
 • Inget kött blandat med mejeriprodukter

Kan Marley & Spoon hjälpa mig att äta Kosher?

Hos Marley & Spoon ges du tillgång till ett stort urval av recept på deras veckomeny. Recepten är inte specifikt utformade för en kosher eller halal kosthållning men de ger dig samtidigt enkla indikationer på vad de olika rätterna innehåller för att du enkelt ska kunna hitta de som passar dig. Hitta måltider utan fläsk, utan mejeriprodukter och undvik enkelt skaldjuren medan du plockar ihop din familjs veckomeny!

 • Stor urval av recept varje vecka
 • Möjligheten att välja fritt bland olika kategorier
 • Filtrera enkelt fram rätterna utan mejeriprodukter, fläskkött eller skaldjur

Vilka alternativ ger Linas Matkasse till personer som är Kosher eller Halal?

Linas Matkasse stoltserar med Sveriges största matkassemeny och erbjuder med denna upp till 85 olika recept till alla sina kunder. På så sätt går det att hitta något som passar alla och på samma vis något som passar in under kosher eller halal. Filtrera enkelt fram recept innehållandes nöt, laktosfria eller till och med vegetariska eller veganska – om det skulle passa bättre!

 • Sveriges största matkassemeny med upp till 85 olika rätter att välja mellan varje vecka
 • Enkla filtreringsmöjligheter gör att du hittar det du är ute efter snabbare
 • Få snabbt fram fläskfria, laktofria och skaldjursfria rätter på bara några sekunder

Några avslutande ord om kosher- och halal-livsmedel i Sverige

I takt med att vår värld globaliseras och våra mindre, kommunala regioner blandas ut med influenser från hela världen, så växer även behovet av att kunna tillgodose olika kosthållningar. Även om det inte alltid är så enkelt, så finns det fortfarande möjligheten att få hem en matkasse med kosher eller halalmat hem till dig. Kolla in erbjudandena hos Mathem.se och se hur du kan få hem en matkasse idag!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Kosher- och Halal-matkassar i Sverige
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder