Linas Matkasse vs Hello Fresh

Har du gett dig på jakt efter en matkasse på nätet har du med största sannolikhet stött på både Linas Matkasse och Hello Fresh. Både har under sina verksamma år skapat sig folkkära namn på den svenska marknaden och levererar idag färdigpaketerade middagar till tusentals familjer runt om i landet.

Men ett hem behöver ju sällan två matkassar – så vilken bör man då välja? Ja, trots att valet såklart alltid kommer att bestämmas utifrån ditt hushålls specifika behov och önskemål, så finns det ändå en hel del som skiljer de båda åt och det tänkte vi kolla på i denna artikel. Häng därför med medan vi jämför de båda och se vilken som just du tycker passar dig och ditt hem bäst!

Historia

När man först sätter sig ner och kollar på Linas Matkasse och Hello Fresh, så ser de på ytan ut att vara ungefär desamma: leverans av bekväma matkassar direkt hem till dörren för hela hemmet. Början man gräva lite djupare så finns där dock en hel del skillnader.

Linas Matkasse är en av de äldsta aktörerna på den svenska matkassemarknaden och har på så sätt varit med sedan ”tidernas begynnelse”, då de började leverera matkassar till svenska hushåll i början på 2000-talet. Konceptet skapades av Carolina Gebäck som även gett namn till både företag och matkasse.

HelloFresh, å andra sidan, är relativt nya på både den svenska och internationella marknaden, sedan de grundades i Tyskland 2017. Företaget har dock växt sig stort snabbt och erbjuder idag även sina tjänster i länder såsom Australien, Kanada och Danmark.

Skräddarsy din matkasse och välj bland 80 olika rätter – varje vecka. Få hem inspirerande och välplanerade recept för minimalt matsvinn. Matbutik med livsmedel. Nya recept av våra kockar. 150 milj. port. sen 2024.
Linas Matkasse Recension
9.6
Upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar

Få Upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar

Spara upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar från HelloFresh och upptäck nya vegetariska mästerverk. 
HelloFresh Recension
9.8

Koncept

Både Linas Matkasse och Hello Fresh strävar efter att förse svenska familjer med lättlagade, enkla och snabba middagsalternativ direkt hem till dörren – det har dem gemensamt. Vad som dock skiljer dem åt är hur de gör detta och vilket fokus de lägger på sina leveranser.

Med en matkasse från Linas Matkasse får du varje vecka möjligheten till två alternativ: du kan antingen välja en av deras förplanerade menyer, eller så kan du sätta ihop din egna från deras enorma utbud av recept. Varje vecka får du som kund hela 80 olika alternativ och kan sedan fritt välja mellan allt från fisk och skaldjur, nötkött, laktosfritt, snabblagat och mycket, mycket mer.

När du väl satt ihop din meny får du välja ifall den ska vara för två eller fyra personer och ifall du vill få hem en kasse med tre, fyra eller fem måltider som sedan skickas hem direkt till dörren!

Hos Hello Fresh vill de inte vara sämre och har därför kommit fram med ett liknande koncept. Här får du som kund varje vecka möjligheten att välja bland 18 olika recept och måltider som du vill ska packas ner och skickas hem i din matkasse. Här finns inget förplanerat alternativ, som hos Lina, men samtidigt inte lika många måltider att välja mellan – vilket underlättar i planeringen.

Välj även här mellan ett stort utbud av olika rätter och se ifall du är sugen på fågel, fisk, nötkött – eller varför inte lite mittemellan? Har ditt hem specifika krav på dieter eller allergier som kan ställa till det, så finns det även alternativ för detta och behöver du någon gång något vegetariskt – ja, då finns även det med på menyn!

Sammanfattning av koncepten hos Linas Matkasse och Hello Fresh

Sammanfattningsvis kan vi då utvärdera de båda koncepten och säga såhär:

Linas Matkasse:

  • Välj mellan 80 olika recept varje vecka, inklusive familjevänliga, klimatsmarta och kalorisnåla måltider.
  • Blanda fritt eller välj en färdigplanerad matkasse
  • Måltider för två eller fyra personer, 3–5 dagar i veckan
  • Köp till frukost, mellis och skafferi efter behov och sluta oroa dig för veckoplanering av måltider.

Hello Fresh:

  • Välj mellan 18 olika recept varje vecka, inklusive familjevänliga, klimatsmarta och kalorisnåla måltider.
  • Skräddarsy din egna matkasse utifrån Hello Fresh:s veckomeny
  • Måltider för två eller fyra personer, 3–5 dagar i veckan
  • Tillgodose enkelt olika allergi- och kostbehov

Typer av måltider

Linas Matkasse och Hello Fresh lägger mycket fokus på variation och erbjuder därför båda ett stort utbud av måltider att välja bland. Fördel här får nog dock ges till Linas Matkasse som erbjuder hela 80 olika recept, varje vecka, tillsammans med alternativ för helt förplanerade matkassar.

Så hur ser då en matkasse normalt sätt ut från Linas och vilka alternativ går det att välja mellan? När du först går till Linas veckomeny så får du välja mellan fem olika kategorier av recept: Klassiskt och inspirerande, Enkelt och lättlagat, Vegetariskt, Barnfamilj eller Linas Express. När du gör det så sätts en veckomeny för tre dagar automatiskt upp, med de standardiserade recept som ingår i kategorin – detta är Linas förbestämda matkasse.

Utifrån denna kasse kan du sedan lägga till, ta bort och byta ut måltider, precis som du vill från ett av deras 80 olika recept – allt från de fem olika huvudkategorierna, samt ytterligare måltider i en mängd olika kategorier.

Hos Hello Fresh ger de dig istället taktpinnen direkt när du kliver in genom dörren. Du får ta en titt på deras veckomeny och sedan möjligheten att själv knåpa ihop din meny utifrån deras samling av 18 olika recept – varje vecka.

Menyn är normalt väldigt varierad och innehåller allt ifrån kött, fisk och vegetariskt, till barnvänliga, familjevänliga och till och med vegan-vänliga rätter. Välj sedan bara ut tre till fem olika recept för ditt hushåll och skulle det behövas specialmat för att tillgodose kost- eller allergibehov, så finns även allt detta tillgängligt.

Utvärdering

Båda matkassar erbjuder ett stort utbud av varierande maträtter för hela familjen och kan på samma sätt tillgodose samtliga kost- och allergibehov som kan behövas mötas. Skillnaden mellan de båda är att Linas erbjuder åttio olika rätter att välja mellan (samt ett förprogrammerat alternativ) medan Hello Fresh endast erbjuder arton.

Leveranser

När det sen kommer till leveranser kan vi direkt se att de bådas utbud är väldigt tillgängliga för svenskar i större delarna av landet. I takt med att matkassar har blivit allt mer populära har även företagen som levererar dem växt och med detta utökat sina leveransområden allt eftersom de kunnat tillgodose större och större områden.

Hello Fresh levererar idag från sydligaste Skåne upp till Bollnäs och Linas Matkasse kan förse svenskar med sin matkasse söder om Stockholm. Även om detta såklart inte täcker upp hela landet så täcker det upp en stor yta som med tiden bara kommer att växa sig större och större.

Utvärdering

Hello Fresh erbjuder i dagsläget ett större leveransområde än Linas Matkasse och kan tillgodose kunder ända upp till Bollnäs.

Miljövänlighet

En stor anledning till att många väljer att prenumerera på matkasse är för att vara mer miljösmarta. Många familjer har ont om tid för veckoplaneringen och det slutar därför istället allt för ofta med att man besöker matvarubutiken utan att veta mer än hur många måltider som måste lagas under veckan. På så vis blir det lätt att man köper på sig en onödig mängd mat och varor som i slutändan inte blir konsumerade och istället får hamna i soporna.

En matkasse hjälper dig direkt med detta och både Hello Fresh och Linas Matkasse lägger stor vikt vid att minska matsvinnet. Därför väger de båda upp samtliga ingredienser så att det bara finns precis nog för att kunna laga de medföljande recepten – utan en massa svinn.

Utöver det lägger Hello Fresh stor vikt vid att köpa in sina matvaror direkt från producenten för att minska transporteringsutsläpp och kompenserar dessutom för 100% av de utsläpps som faktiskt görs. Alla förpackningar och lådor är återvinningsbara och emballage hålls så minimala som möjligt för att minska skräp och avfall.

Även Linas Matkasse lägger stor vikt vid närproducerade produkter och anger det dessutom som en av anledningarna till sitt mindre leveransområde. De försöker alltid att inkludera så mycket ekologiska produkter som möjligt och använder alltid svenskt kött, fisk och fågel i alla sina recept.

Båda kassar har vegetariska och veganska alternativ.

Sammanfattning

Båda matkassar lägger stor vikt vid hållbarhet och att minska påverkan på miljön genom att minska matsvinn samt använda hållbara förpackningar och lokala produkter.

  • Hello Fresh säger sig kompensera 100% av alla sina utsläpp och skänker även eventuell restmat till Värmestugan i Helsingborg där behövande människor kan äta sig mätta gratis.
  • Linas erbjuder alltid svenskt kött, fisk och fågel – samt så många ekologiska produkter som möjligt!

Allergier och specialkost

Har du eller någon i ditt hem allergier? Är någon diabetiker, glutenintolerant eller kanske till och med vegan? Oavsett så vet både Linas Matkasse och Hello Fresh om att det inte längre går att ha en schablon-modell för svenska middagar och att många familjer och hushåll idag har krav som även sträcker sig utanför de på själva smaken.

Därför ger båda möjligheten till glutenfria, laktosfria, köttfria och helt djurproduktsfria måltider.

Sammanfattning

Det är inte jättemycket som skiljer Linas Matkasse och Hello Fresh åt, men när man väl sätter sig ner och kollar på de båda i detalj så går det trots allt att hitta en hel del. Vare sig det rör sig om utbud, recepten eller leveransen så finns där saker som gör de båda unika och oavsett vilken du väljer så kommer din upplevelse med säkerhet att tillgodose alla dina krav och önskemål!

10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder
Linas Matkasse vs Hello Fresh
Upp till 1549 kr på 5 kassar!
10
Dagar
10
Timmar
10
Minuter
10
Sekunder