Mathem

Uppdaterad 2021-08-27

Mathem

MatHem är en välsorterad matbutik online med många tusen matvaror för hemleverans, sju dagar i veckan. Här kan man enkelt handla online med ett stort utbud av varor i olika kategorier t.ex Claes Ohlsson varor. På sidan hittar du även recept och inspiration för din matlagning.

Fokus i deras koncept är på variation och hälsosam mat. Inget recept är det andra likt, vilket ger inspirerande matlagningsstunder, och alla rätter har ett större inslag av grönt.

Utbud av alla dagligvaror och matkassar

MatHem erbjuder förutom alla dagligvaror som man själv väljer även olika typer av färdiga matkassar i flera storleksalternativ. Som exempel på några av alternativen:

 • Familjekasse
  • gluten- och laktosfri variant
 • Ekologisk matkasse
 • Vegetarisk matkasse

Leverans

MatHem levererar matkassar och matvaror till storstadsområdena med kringliggande tätorter. 50% av Sveriges hushåll kan få leveranser hem idag.

Du anger till viss del själv när leverans ska ske. För att välja tidpunkt går du in på dina sidor och anger tid inom de möjliga intervallen. Leveranser sker normalt måndag, tisdag och söndag vad gäller färdiga matkassar. Övriga varor kan levereras samma dag om beställningen sker innan kl. 13, dock inom vissa utvalda områden.

Dina matkassar levereras till dörren. Handlar man över 700:- tillkommer ingen leveransavgift. Är du inte hemma lämnas varorna vid dörren och du får besked om detta av chauffören.

Betalning

Du betalar för din matkasse via antingen bank- eller kreditkort eller mot faktura. Betalar du med kort sker en reservation vid beställningen och beloppet dras sedan vid leverans. Fakturabetalning sker i efterskott via Klarna eller Payex. En fakturaavgift på 29 kr tillkommer.

Uppsägning/ändring

Du har ingen bindningstid, så du kan säga upp din prenumeration när du vill. Det gäller bara att du anger detta inom tidsfristen (normalt 8 dagar) för att MatHem ska kunna godkänna din uppsägning. Detta gäller även för ändringar, avbokningar och pauser i prenumerationen.

Mer om MatHem

MatHem grundades av Tomas Kull 2006 som den första större matbutiken online. Verksamheten inom matkassar kopplades på för ett par år sedan och är idag den största aktören i Sverige med både en matbutik online och färdiga matkassar.

Kontakt
Telefon: 020-15 10 10
E-post: info@mathem.se

Vanliga frågor

Hur funkar Mathem se?

När du handlar hos Mathem.se gör du det för att du tycker om den extra friheten som skapas av att du själv inte behöver ta dig till affären och handla. För att ta del av denna frihet krävs det först att du öppnar ett konto genom att besöka Mathem.se och klicka på Ny kund överst på sidan. Du tas då till en ny sida för att skapa ditt alldeles egna konto och får där mata in dina personliga uppgifter för att slutföra registreringen och få åtkomst till Mathem-portalen.

Väl inne i portalen får du tillgång till 10-tusentals varor i en rad olika kategorier så som Frukt & Grönt, Mejeri & Ost eller till och med Fisk & Skaldjur. Du kan enkelt och snabbt bläddra bland de olika varorna – antingen via de olika kategorierna eller genom att söka efter specifika varor – och sedan få dem hemskickade från Mathems lokala lager, eller från deras centrallager i Järfälla.

När du plockat ihop varorna i din korg får du se över din beställning, kontrollera så att allting stämmer med vad du vill ha och välja leverans- och betalningssätt. Normalt sätt går det att välja leverans nästa dag fram till 23.59, med undantag för högt tryck, morgonleveranser, helger, skärgårdsleveranser och vissa typer av större beställningar.

För att slutföra beställningen utför du sedan betalningen, antingen med kort (Visa, Mastercard eller American Express), faktura (Klarna), direktbetalning eller presentkort.

Efter att du slutfört din beställning skickas sedan ordern till den ansvariga personalen som utför plockning av din order på ett lager nära dig. När plockningsprocessen har slutförts skickas en bekräftelse till dig via mail, med information om att ordern plockats, samt om eventuella ändringar och ersättningsvaror – i det fall att något tagit slut.

På leveransdagen (mellan 8:00–8:30, eller runt 20-tiden, kvällen innan – ifall morgonleverans har valts) skickas även ett SMS till dig med information om den preliminära leveranstiden. Detta ska såklart inte ta som ett definitivt besked utan snarare som en indikation gällande var i chaufförens körschema beställningen planerats in. Väljs leverans samma dag så skickas inget SMS med information om leveranstiden utan det förväntas istället att du kommer att vara på plats när chauffören har möjlighet att leverera dina varor.

Väljer du att betala via faktura så skickas denna till dig direkt från Klarna och ska vara betald inom 14 dagar. Observera att första fakturan av säkerhetsskäl alltid skickas till din folkbokföringsadress.

Vilka städer levererar Mathem till?

Mathem är idag en av marknadens ledande matvarubutiker på nätet och kan tillsammans med sina 2,500 anställda leverera mat och hushållsprodukter till över 50% av svenska hem. Detta gör att mer än en av två svenskar bor inom områdena för hemleverans och undantaget vissa leveranser som sker samma dag, samt leveranser ut i skärgårdar, innebär det alltså att du som bor i en av nedan orter kan ta del av kostnadsfri hemleverans på alla beställningar över 700 kr:

Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Borås, Båstad, Enköping, Halmstad, Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Köping, Linköping, Lund, Motala, Norrköping, Söderköping, Södertälje, Ystad

Utöver det går det även att få leveranser direkt in i kylen – ja, hela vägen in i kylen! Har du ett så kallat Glue Lock (en låstjänst i mobilen som möjliggör digitala nycklar och trådlös styrning av hemmets lås) installerat i ditt hem erbjuder Mathem leveranser direkt genom dörren och bor du i ett av dessa områden behöver du då alltså inte ens bära in och packa upp maten, utan kan istället komma hem till en fullpackad kyl och frys:

Stockholm:
Aspudden, Bromma, Danderyd, Enskede, Hammarby Sjöstad, Hägersten, Kungsholmen, Lidingö, Liljeholmen, Solna, Sundbyberg, Södermalm, Täby, Vasastan, Årsta, Älvsjö, Östermalm.

Göteborg:
Innerstan, Askim, Hovås, Billdal, Mölnlycke, Sävedalen, Hisingen, Mölndal.

För att garantera säkerheten vid dessa leveranser filmas hela händelseförloppet, du mottar notiser och uppdateringar i appen, då chauffören öppnar dörren och vid slutförd leverans skickas ett kvitto till din Glue-app, innehållandes hela händelseförloppet samt tidigare nämnd video.

Vilka affärer kör hem mat?

När du beställer mat från Mathem så ger det dig friheten att slippa köra ner till COOP eller ICA och köpa varorna själv och du kan istället i lugn och ro få alla dina hushållsköp utförda åt dig och levererade hem till dörren.

Maten som du beställer skickas dock inte från det lokala snabbköpet, som många kan tro, utan istället från ett av Mathems egna lager i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö. Vilket som betjänar just dig beror såklart också på vilket som ligger närmast men oavsett vilket så levereras maten hem till dig från en nerkylt och -fryst lager, via bilar med samma kapaciteter för säker hantering av din mat.

Utöver det så finns det även möjligheten att beställa från det så kallade Utvalda sortimentet. Mathem har i skrivande stund ett sortiment på cirka 10,000 varor när du beställer från ett av deras huvudlager och i ett försök att tillgodose de allra mest populära leveranstiderna – till fler – har de även etablerat ett kompletterande lager i Järfälla. Från detta kan du endast välja bland de 5,000 mest populära varorna men blir på samma gång belönad med mer förmånliga och tillgängliga leveranstider som passar just din livsstil.

Sedan 2017, respektive 2021, kan du numera dessutom beställa varor från Claes Ohlson och Kronans Apotek. Detta gör att oavsett om du har strömavbrott eller ont i halsen så kan du matcha dina stearinljus med en ficklampa och några Strepsil, samt få dem hemskickade tillsammans med soppan och glassen!

Kan man ändra leveranstid på Mathem?

Ja – visst kan du göra det! När du beställer hos Mathem får du – istället för att välja en specifik tidpunkt – välja ett tidsintervall då det passar dig bäst att ta emot din leverans.

Det är därför såklart viktigt att du väljer ett som fungerar med ditt dagliga schema och att du också har möjlighet att vara hemma då det knackar på dörren. Ibland händer det ju dock såklart att vi får förhinder – kanske kommer svärmor och överraskar från Norrland, du blir ivägskickad på konferens eller så är olyckan framme och hindrar dig från att kunna vara hemma på den utsatta tiden.

Då är det såklart bra att kunna ändra leveranstiden och få den flyttad till en som passar bättre och då du faktiskt har möjligheten att vara hemma. Du kan då i de flesta av dessa fall ändra din leveranstid, upp till (men inte inklusive) dagen då leveransen ska ske, men beroende på belastning och liknande kan det hända att din order låses för redigering tidigare. Info om när sista datum för ändringar är, ges vid beställningstillfället.

För att ändra en lagd order gör du på följande vis:
1. Logga in på ditt Mathem-konto genom att klicka på Logga in högst uppe till höger på förstasidan och mata in dina personliga kontouppgifter.
2. Väl inloggad klickar du på Min sida -> Ordrar och klickar sedan på den beställning du avser att ändra.
3. Behöver du ändra något gällande varorna på din beställning kan du även göra det här – i annat fall klickar du på Ändra leveranstid och skickas sedan vidare till kassan där du får välja en ny tid för leveransen av dina varor.
4. Klicka på Slutför köp för att spara dina ändringar.
5. Ett nytt bekräftelsemail skickas sedan till din inkorg med en sammanställning av den redigerade ordern.

Vad det gäller leveransadress går den inte att ändra på en lagd order och skulle det vara att du av någon anledning inte är hemma då ett leveransförsök sker, kommer chauffören ringa dig på det angivna telefonnumret och ni kan sedan arrangera så att varorna lämnas utanför dörren eller liknande.

7 kommentarer till “Mathem”

 1. Kommentar från Courtney Kristiansen

  Got frozen meat except for a small package of chicken. It also came with a frozen, broken pizza bottom and the recipes seem lackluster. Disappointing after two really great, fresh deliveries from another company for a comparable price.

 2. Kommentar från Tuncer

  Hej!
  En riktigt besviken kund, MatHem.se lurade folk på massa pengar hoppas på att man får tillbaka pengarna. De sålde smör för 1:- Kr dagens deal skulle hålla på till kl 00:00 den 2/1-15. De har tydligen sålt för nästa 1 miljon kr, och idag den 4/1-15 kl:19 får man mejl som ser ut så här:
  Hej,
  Vi beklagar att efterfrågan på smör varit större än beräknat och att det därför uteblir från din nästa leverans. Som kompensation får du 10% rabatt på ett köp från MatHem fram till den 14 januari 2015. Ange rabattkoden SMÖRET vid din beställning. För dig som bara hade smör i orden uteblir den helt.
  Skam Skam säger jag vad gjorde dem med pengarna i 2 dygn undrar jag ??????????????
  MVH/Besviken och arg

 3. Kommentar från Lena

  Tycker Mathem är bäst! Provat andra leverantörer, men Mathem är klart bäst. Att man dessutom kan köpa andra varor förutom maten för veckan är ju super! vet inte när jag gick och handlade själv sist..

 4. Kommentar från Lena

  Hej,

  Jag var ute på krogen igår och drack öl, de tog 50 kr per öl!! Hade jag istället köpt ölen på bolaget så hade jag bara behövt betala 15 kr styck, rena ockret!

  Hej,

  Jag köpte en stickad tröja igår på stan för 400 kr, hade jag istället köpt garn och stickat den själv hade den varit betydligt billigare! Att dom inte skäms!

  • Kommentar från Natta

   HAHAH! Sjukt kul!

 5. Kommentar från Svensson

  Vill bara varna andra för detta bolaget, för dom är 50% dyrare än om du själv åker till tex Willys och handlar, vilket jag ser som rent ocker !
  Jag vet inte när det ovan är skrivet, men min jämförelse gjorde jag nu i veckan dvs 2011-08-12

  • Kommentar från benny

   Tack för din kommentar och synpunkt Svensson. Du jämför dock äpplen med päron. Självklart är det billigare att åka till matbutiken och handla maten själv. Att beställa hem en färdigpackad matkasse är en helt annan produkt. Förutom matvarorna får du maten planerad med färdiga recept samt matkassen hemlevererad, att sälja det till samma pris som du handlar maten själv för på Willys skulle inte vara möjligt.
   /Benny @ matkasse.se