Känns funderingarna igen med att försöka laga vegetariska middagar, kanske en gång i veckan? Att ha en köttfri dag i veckan för att minska vår köttkonsumtion, i ett gott syfte för en mer hållbar miljö är ett budskap som känns angeläget.
Jag har bestämt mig för att laga lite mer vegetariskt, kanske inte alltid just på måndagar men det är ändå bra med en dag som riktlinje för att få in en ny rutin. Men så var det då det här med recept och fantasi – vad ska man laga och vad ersätter man köttet med? Jag har redan delat med mig av ett gammalt recept jag haft i min gömmor, men det gäller att försöka hitta nya rätter som kan fastna lika bra i minnet som t.ex. Korv Stroganoff. Jag testar lite olika matkassar men jag har ingen matkasse just nu. Receptet kommer ändå från Tasteline’s matkasse som alltid presenterar sin veckomeny med recepten i förväg. De allra flesta av de mer klassiska matkassarna har ofta en vegetarisk rätt planerad i veckan. Nu tänkte jag testa en kryddig linsgryta.
Ny produkt som inhandlades till skafferiet blev röda linser, som både är proteinrika och fiberrika, något som jag aldrig tidigare använt i min matlagning. I receptet ingår en hel del ingredienser, f.f.a kryddor och ett tips är att plocka fram alla kryddor och ingredienser i förväg. I min kryddlåda råder det nämligen en egen liten organisation och det tar minsann sin lilla stund hitta rätt ibland identiska kryddburkar.
Middagen var annars mycket lättlagad och hade en beräknad tidsåtgång på ca. 30 min, vilket stämde bra. Väl på bordet fick maten riktigt höga betyg av alla, det var en god kryddblandning och de röda linserna, som var nytt för oss, smakade bra och var mättande. Full pott och receptet på kryddig linsgryta kommer garanterat att lagas igen.
Receptet kommer från en matkasse med färdiga vegetariska recept och ingredienser.
Indisk daal med kål och morotssallad – 4 portioner
Tillbehör
Tillagning:
Linsgryta med goda tillbehör