Matkasserecept – Vegetarisk linsgryta

Känns funderingarna igen med att försöka laga vegetariska middagar, kanske en gång i veckan? Att ha en köttfri dag i veckan för att minska vår köttkonsumtion, i ett gott syfte för en mer hållbar miljö är ett budskap som känns angeläget.

Jag har bestämt mig för att laga lite mer vegetariskt, kanske inte alltid just på måndagar men det är ändå bra med en dag som riktlinje för att få in en ny rutin. Men så var det då det här med recept och fantasi – vad ska man laga och vad ersätter man köttet med? Jag har redan delat med mig av ett gammalt recept jag haft i min gömmor, men det gäller att försöka hitta nya rätter som kan fastna lika bra i minnet som t.ex. Korv Stroganoff. Jag testar lite olika matkassar men jag har ingen matkasse just nu. Receptet kommer ändå från Tasteline’s matkasse som alltid presenterar sin veckomeny med recepten i förväg. De allra flesta av de mer klassiska matkassarna har ofta en vegetarisk rätt planerad i veckan. Nu tänkte jag testa en kryddig linsgryta.

Vegetarisk mat och nya ingredienser

Ny produkt som inhandlades till skafferiet blev röda linser, som både är proteinrika och fiberrika, något som jag aldrig tidigare använt i min matlagning. I receptet ingår en hel del ingredienser, f.f.a kryddor och ett tips är att plocka fram alla kryddor och ingredienser i förväg. I min kryddlåda råder det nämligen en egen liten organisation och det tar minsann sin lilla stund hitta rätt ibland identiska kryddburkar.

Middagen var annars mycket lättlagad och hade en beräknad tidsåtgång på ca. 30 min, vilket stämde bra. Väl på bordet fick maten riktigt höga betyg av alla, det var en god kryddblandning och de röda linserna, som var nytt för oss, smakade bra och var mättande. Full pott och receptet på kryddig linsgryta kommer garanterat att lagas igen.

Vegetarisk linsgryta 1

God Linsgryta

Linsgryta

Receptet kommer från en matkasse med färdiga vegetariska recept och ingredienser.

Indisk daal med kål och morotssallad – 4 portioner

  • 1st gul lök
  • 1/2 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefära, färsk
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 tsk honung
  • 200 gr röda linser
  • 6 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljong, eller tärningar
  • 2 st tomater
  • 1/2 kruka koriander
  • salt
  • 1/2 salladskål
  • 300 gr morötter
  • olja och balsamvinäger
  • flingsalt

Tillbehör

  • 4 portioner ris
  • mango chutney

Tillagning:

1. Koka ris enligt anvisning på paketet.
2. Grytan: Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och strimla purjolöken.
3. Blanda samman garam masala, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och kanel i en liten skål.
4. Värm en stor kastrull eller gryta med rapsoljan och smöret. Fräs lök- och ingefärshacket tillsammans med kryddorna i 1 min under omrörning. Tillsätt tomatpuré och honung och fräs runt under omrörning ca 20 sek.
5. Tillsätt linser, vatten och buljong. Skölj och skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt till grytan. Rör om och låt grytan småkoka i ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med lite salt.
6. Sallad: Skölj och strimla salladskålen och skala och riv morötterna. Blanda med lite olja och vinäger och strö över lite flingsalt.
7. Skölj och grovhacka koriandern och strö över den färdiga grytan. Servera med sallad, ris och ev mango chutney.

Linsgryta med goda tillbehör

Hitta rätt matkasse för dig