Matkasserecept – Vegetarisk Lasagne

Det är bara att villigt erkänna att helt vegetariska middagar har varit ganska sällsynt på vårt middagsbord genom åren. För ganska många år sedan, då vi bodde utomlands, hade vi indiska vänner på besök till middag och det var helt klart en utmaning med att laga en vegetarisk rätt att bjuda på. De var ju experter på smakrik, god vegetarisk mat! Vegetarisk lasagne blev valet, vad annars, min repertoar var inte så stor på vegetariska middagar. Det var med stor försiktighet som våra vänner lade upp sin första portion lasagne och jag var så spänd på om maten skulle vara uppskattad. Efter tredje påfyllningen, så tolkade jag det ändå som ett gott betyg för lasagnen, som jag därmed anser vara väl utvärderad av fullfjädrade vegetariska smaklökar.

Vad gäller att laga vegetariskt, så tänkte jag att framöver försöka laga en rätt i veckan. Med de matkassar som jag lagat hittills, innehåller nästan alla kassar ett vegetariskt recept i veckan, vilket jag tycker är riktigt bra. Jag börjar med att dela med mig av mitt gamla lasagne-recept, som jag med tiden har justerat lite själv med olika ingredienser genom åren – det är ju bara att prova sig fram. Den tar lite tid att laga men resultatet är helt klart värd det.

Blir det som jag tänkt, kommer jag att dela med mig av fler vegetariska recept allt eftersom de lagas.

VLasagne2VLasagne3

 

Vegetarisk Lasagne

  • Färska pastaplattor (ca 2 paket eller 16 plattor)
  • Tomatsås:
    • 2 burkar krossade tomater
    • 2 gula lökar, hackade
    • 1-2 pressade vitlöksklyftor
    • basilika ca. 1-2 tsk (frusen)
    • 1 msk tomatpurè
    • ev. morötter, fint skivade i små stavar
    • ev zuccini, fint skivade i små bitar
    • ev. grönsaksfond  1 msk
    • en gnutta socker, (förhöjer smaken)
  • Ostblandning:
    • 500 g keso
    • 2 dl riven ost, vanlig herrgårdstyp går bra eller en starkare ost med mer smak
    • 250 g spenat (går bra med fryst men då ska den tinas, kramas ur väl och hackas lite)
  • Ostsås, som översta lagret:
    • Smör (ca 15-20g)
    • 1 1/2 msk vetemjöl
    • 2, 5 dl mjölk
    • 1/2 dl riven Västerbottenost eller annan stark ost

Gör så här:

  • Fräs lök och vitlök under 1 minut, tillsätt därefter morötter och zuccini och fortsätt att fräsa under några minuter till. Häll därefter på de krossade tomaterna tillsammans med tomatpurén och grönsaksfonden. Låt puttra i ca 10 minuter. Tillsätt basilika och smaksätt ev. med salt och peppar tillsammans med en gnutta socker.
  • Blanda sedan ihop ostblandningen – keso, riven och och  hackad spenat.
  • Ostsåsen har jag bara på det översta lagret. Smält smöret och tillsätt mjölet under omrörning. Tillsätt mjölken, lite i taget och rör samtidigt så att det inte klumpar sig. Låt det koka ihop under omrörning hela tiden. (Blir den för tjock, så späd med lite mjölk till. Blir den lite lös, så tillsätter jag lite Idealmjöl, men bara lite i taget)
  • Rör till sist ner den rivna osten i såsen och låt den smälta ner i såsen.

Formen jag använder är ca. 35×25 cm och ca. 6 cm djup.

  • Smörj formen och fördela tomatsåsen med ett jämt lager över botten.  Det ska räcka till flera lager.
  • Lägg på ett jämt lager pastaplattor.
  • Fördela ost-och kesolager över pastaplattorna. Det ska räcka till flera lager.
  • Upprepa och varva till sista lagret och avsluta med pastaplattor.
  • Slå ostsåsen över.
  • Gratinera i ugnen ca 225° i 25 minuter.
Hitta rätt matkasse för dig