Matkassetips – Mazariner

De olika mat-temadagarna inspirerar. Nu var det Mazarinen’s dag, som finns att köpa överallt, men jag funderade på om det var enkelt att baka själv. När jag kikade efter recept på nätet så verkade det så. Att kunna göra en hemmagjord fyllning istället för färdig mandelmassa tilltalade mig, för att på det sättet också kunna dra ner lite på sockret. Så fick det bli och för första gången har jag gjort egna Mazariner. Receptet kommer från ARLA och den enda justeringen var att minska på sockret i fyllningen. Att sedan svänga ihop ingredienserna var annars enkelt. Det som var lite mer pyssligt var att skålla och skala sötmandel för att sedan mala – men det är inget svårt. Det behövs bara en mandelkvarn.

Mandelkvarn

2 Mandelkvarnen – ett av de få manuella köksredskapen i köket

Mazarinugn

Strax klara

Sista momentet med att lägga på glasyren. Det blev bara glasyr på tre stycken och resten av Mazarinerna fick allt klara sig utan – vi tycker det blir lite godare så!

Mazarinen2

En av mazarinerna som fick lite glasyr

Mazariner

Receptet gäller för 16 st

Ingredienser

  • 100 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g mandel
  • 3 bittermandlar
  • 0,75 dl strösocker
  • 75 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 ägg

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • ca 2 msk vatten

Gör så här:

Vispa med elvisp eller mixa smör och socker i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Mixa den fint eller mal den i mandelkvarn. Blanda med socker och smör. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet.Tryck ut degen i mazarinformar av papper eller i smorda metallformar. Ställ formarna på en plåt. Lägg i fyllningen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna. Rör samman glasyren och bred över när kakorna kallnat.

Hitta rätt matkasse för dig