Äppelkaka med smulpaj - Recept från matkasse.se

45
6
Svårighetsgrad: Enkel
Äppelkaka med smulpaj

Äppelkaka med smulpaj – det är nog den enklaste formen av äppelkaka men varje gång jag provar något nytt så faller jag ändå tillbaka till detta receptet. Det är bara godast!
Jag använder oftast Milda Vaniljvisp till och som jag tycker är riktigt god. Att göra sin egen vaniljsås är såklart ett strå vassare, men himmelska smaker som går snabbt och enkelt att laga, är bättre än att låta tidsbrist bli en faktor till att göra den godaste äppelkakan med vaniljsås.

Kategorier:

Efterrätter
Bakverk
Giselas recept

Månadens kasse

linas-julbordskasse

Linas Julbordskasse

Du behöver:

  • 6-7 syrliga äpplen (helst säsongens svenska)
  • ca 1 msk socker, eller mindre
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • hackade nötkärnor eller mandlar (valfritt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på ca 200°
  2. Skala äpplena och skiva tunna skivor. Halvera dem gärna och skiva runt kärnhuset till små tunna klyftor.
  3. Lägg fint i en smord pajform.
  4. Strö socker och kanel över.
  5. Arbeta ihop ingredienserna till smulpajen med en bordskniv till en grynig massa och fördela över äpplena.
  6. Grädda pajen i ca 25 minuter.
  7. Servera med vaniljsås.
middagstips - matkasse.se
middagstips