Öppen lasagne - Recept från matkasse.se
30
4
Svårighetsgrad: Enkel
Foto: Gisela Lindh
Öppen lasagne
Öppen Lasagne – samma goda ingredienser men i förenklat format och därmed snabblagad. Låt köttfärs-såsen koka ihop ordentligt och smaka av efterhand. Använd en stark god ost i ostsåsen och sedan är man hemma smakmässigt.
En perfekt vardagsvariant av lasagne!
Enkelt och lättlagat
- med middagar du väljer själv!
Du behöver:
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g nötfärs
- 1 msk olja
- 4 msk tomatpuré
- 1 tsk timjan
- ca 300-400g krossade tomater
- 1 köttbuljongtärning eller fond
- salt och peppar
- ca 12 lasagneplattor(små)
Sås:
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- ca 1/2 l mjölk
- 1 dl Västerbottenost eller Prästost
- salt och peppar
- 1 dl riven parmesanost
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i oljan (smör o rapsolja) i en stekpanna. Fräs tills löken är glansig och nästan genomskinlig.
- Ta upp lök och vitlöken ur pannan. Fräs färsen tills den fått färg.
- Tillsätt tomatpuré som får fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning låt det koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Sås: bSmält smör och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka några minuter.
- Tillsätt den rivna starka osten (Västerbotten eller Präst). Smaka av med salt och peppar.
- Koka lasagneplattorna - några minuter för färska och ca 10 min för traditionella. Ha olja i vattnet och rör försiktigt om under kokningen så att de inte klibbar ihop.
- Lägg upp lasagneplattor på en tallrik. Toppa med färs, ostsås och slutligen den rivna parmesanosten.
middagstips - matkasse.se
middagstips