Örtig ugnsrostad kyckling på grönsaksbädd med gräddig sås och vårsallad - Recept från matkasse.se

60
4
Svårighetsgrad: Medel
Örtig ugnsrostad kyckling på grönsaksbädd med gräddig sås och vårsallad

Kategorier:

Huvudrätter
Kyckling
City Gross
Receptet kommer från City Gross.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • Till plåten:
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 rödlökar
  • 2 tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin
  • Kycklingen:
  • 1 kyckling
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 pkt persilja
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 kg mandelpotatis
  • Sås:
  • resterna från plåten
  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk kycklingfond/1 buljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2,5 tsk maizena + 2 tsk kallt vatten
  • Sallad:
  • 1 pkt sugar snaps
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 knippe rädisor
  • 1 påse sallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered grönsakerna till plåten. Skala och klyfta morötter, palsternacka och lök. Klyfta tomaterna och dela vitlöken, behåll skalet på den. Dra av två kvistar från rosmarinen. Lägg allt i en ugnsfast form, samla ihop det eftersom kycklingen ska ligga på grönsakerna.
  3. Skölj av och torka kycklingen. Riv av skalet från en väl avtvättad citron. Skala och hacka vitlöken fint, hacka persilja och rosmarin. Mosa ihop allt med smöret. Dela citronen på mitten. Gnid in kycklingen med citronen och stoppa in den i kycklingen. Lyft upp skinnet på kycklingen och smörj in smörblandningen under skinnet. Spara en klick till att smörja in kycklingen med.
  4. Lägg kycklingen på grönsakerna i formen, laga i ugn ca 1 timme och 20 min.
  5. Koka potatisen mjuk. Behåll skalet på då mandelpotatisen är lite känsligare än vanlig potatis.
  6. Ta ut formen ur ugnen, lägg kycklingen i folie så att den håller värmen medan du gör såsen.
  7. Ta bort skalet från vitlöken. Lägg grönsakerna i en gryta och pressa sönder dem med en potatispress. (Alt. koka grönsakerna hela en stund istället). Häll på vatten och kycklingfond/buljong, koka upp och låt puttra i ett par minuter.
  8. Sila fonden och ställ tillbaka på spisen igen. Koka upp och vispa sedan i grädde och soja. Smaka av med peppar. Red med maizena utrört i vatten, koka upp igen.
  9. Gör salladen. Dela sugar snaps på längden, halvera tomater och skiva rädisorna tunt. Blanda i en skål tillsammans med salladen.
  10. Servera.
middagstips - matkasse.se
middagstips