Bouillabaisse med chèvregratinerad rotselleri - Recept från matkasse.se

45
4
Svårighetsgrad: Medel
Bouillabaisse med chèvregratinerad rotselleri

Bouillabaise – en fisksoppa med sydfranska smaker som passar att servera både till vardags såväl som vid festligare tillfällen. Goda rotfrukter, med klassiska kryddor ger en härlig buljong. Vill man så kan man låta tillsätta en skvätt vitt vin till buljongen.

Som extra krydda till buillabaisen kan man enkelt göra en enkel variant på aioli med lika delar majonäs och creme fraiche med lite pressad vitlök, salt och vitpeppar.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Grytor
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • 200 g rotselleri
  • 200 g morötter (2–3 st)
  • 1 bakpotatis (300 g)
  • 200 g gul lök (3–4 st)
  • 1 fänkål
  • 2 msk smör
  • ó dl tomatpuré
  • 1 fp krossade tomater (390 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 lagerblad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk buljongpulver
  • 1 tsk rosmarin
  • ca 1.6 kg färska musslor
  • ca 400 g rödspättafilé
  • 1 fp chèvreost (180 g)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Rotselleri (liten kastrull): Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt. Skala och skär 200 g rotselleri i . cm breda skivor. Koka 5–7 min, häll av vattnet.
  3. Bouillabaisse (stor kastrull): Skala och slanta 200 g morötter (2–3 st). Skala och skär 1 bakpotatis (300 g) i 1 cm stora tärningar. Hacka 200 g gul lök (3–4 st). Strimla 1 fänkål.
  4. Smält 2 msk smör i kastrullen. Fräs grönsakerna och ½ dl tomatpuré i 3 min på hög värme. Tillsätt 1 fp krossade tomater (390 g), 6 dl vatten, 2 pressade vitlöksklyftor, 4 lagerblad, 1 msk dijonsenap, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1 tsk rosmarin, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra under lock på medelvärme, ca 10–12 min.
  5. Skölj och rensa ca 1.6 kg musslor. Släng öppna eller trasiga musslor (knacka de öppna mot en kant och se om de stänger sig). Skär ca 400 g rödspättafilé i 3 cm stora tärningar.
  6. Rotselleri (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skär 1 fp chèvreost (180 g) i . cm breda skivor. Fördela rot-sellerin på plåten och chèvreosten ovanpå. Gratinera högt upp i ugnen ca 7 min.
  7. Under tiden: Tillsätt musslorna i bouillabaissen och koka med lock på hög värme i 5 min. Vänd försiktigt ner rödspättan och koka ytterligare 2 min.
  8. Servera bouillabaissen med rotsellerin som en ”toast” bredvid.
middagstips - matkasse.se
middagstips