Citron- och timjanstekt lammentrecôte - Recept från matkasse.se

50
4
Svårighetsgrad: Medel
Citron- och timjanstekt lammentrecôte

Lammentrecôte med tryffelpecorino, majrovspuré och smörstekta primörer för att vara helt exakt.
Majrova – en rotfrukt som en del av vår nordiska matkultur sedan mycket långt tillbaka. Som puré med potatis smaksatt med tryffelpecorino blev det en underbart god smakupplevelse tillsammans med lammet.
En riktigt festlig god helgmiddag med vit sparris som förrätt och mjölkchokladcrème till efterrätt.

Kategorier:

Huvudrätter
Lamm
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • 700 g lammentrecôte
  • 600 g majrovor
  • 500 g potatis
  • 1 bit tryffelpecorino
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe färsklök
  • 1 knippe rädisor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl matlagningsvin
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 förp sugersnaps
  • 1 knippe färsk gräslök
  • 1 kruka timjan
  • 1 citron
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150°.
  2. Skär en morot och 1 schalottenlök i slantar. Krossa 2 vitlöksklyftor.
  3. Rödvinssky: Stek vitlöksklyftorna i lite olja i en liten kastrull tills den har fått en gyllenbrun färg. Tillsätt morot och schalottenlök, bryn allt i ytterligare 1 min. Tillsätt 2 dl rött matlagningsvin, 2 dl vatten, 1 tärning köttbuljong och 1/4 kruka timjan. Låt sjuda tills hälften av såsen återstår. Red av såsen med lite maijzena utblandat i kallt vatten och vispa ner 15 g smör. Sila såsen.
  4. Krydda 700 g lammentrecôte med salt och nymald svartpeppar. Stek köttet runtom i en stekpanna med olja och smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga i mitten av ugnen ca 20 min, kötet ska ha en innertemperatur på ca 58° (använd stektermometer). Låt köttet vila minst 10 min innan servering.
  5. Majrovspuré: Skala och skär ca 600 g majrovor och 500 gpotatis i mindre bitar. Koka i en kastrull med lättsaltat vatten. Häll av potatisen och majrovan. Finriv 1 bit tryffelpecorino. Tillsätt 40 g smör och riven pecorino till potatis och majrovan. Mixa till en puré med stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  6. Primörer: Kvarta 1 knippe färsklök. halvera 1 knippe rädisor och 1 förp sugersnaps. Stek löken i lite smör 1-2 min.Tillsätt resten av grönsakerna och stek ytterligare 1 min. Krydda med salt och lite nymald peppar.
  7. Finhacka 1/2 kruka timjan och finriv skalet från 1 citron. Blanda ihp på skärbrädan. Rulla den stekta lammentrecôten i ört- och citronblandningen. Skär köttet i cm-tjocka skivor.
  8. Läggupp majrovspuré på 4 tallrikar. Lägg lammentrecôten och primörer på purén. Toppa med blad från 1/4 kruka av timjan.
middagstips - matkasse.se
middagstips