Citronrisotto med vit sparris - Recept från matkasse.se

35
4
Svårighetsgrad: Enkel
Citronrisotto med vit sparris

Citronrisotto med vit sparris och smält smör – en magiskt god middag! Till namnet låter det som en ganska enkel rätt men den kräver en kärleksfull hand med att röra i risotton medan den kokar ihop. Citronen ger en väldigt fin smak och tillsammans med den vita sparrisen blir det en superfräsch rätt med väl balanserade smaker.

Receptet kommer från Ecoviva’s matkasse.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Vegetariskt
Risotto
Ecoviva
Receptet kommer från Ecoviva.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
enkelt-och-lattlagat

Enkelt och lättlagat

Den populäraste matkassen kassen - välj middagarna själv!

Du behöver:

    Risotto:
  • 1 gul lök
  • 250 g risottoris
  • ca 1 liter buljong ( 2 st buljongtärningar med 1 l vatten)
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger (eller 1 1/2 dl vin)
  • 1,5 dl riven ost
  • 0,5 st citron både zest och juice
  • Sparris:
  • ca 400 g vit sparris
  • ca 50 g smör
  • 50-75 g hasselnötter
  • Tllbehör:
  • klyftade tomater
  • riven ost

Gör så här:

  1. Värm vatten och buljong i en kastrull.
  2. Hacka löken och fräs mjuk i olja. Tillsätt risottoris, pressad vitlök och tillsätt vinäger (eller vin) och den varma buljongen lite i sänder under omrörning under ca 20 minuter, eller till riset känns klart.
  3. Prova dig fram och smaka av, späd med mer vatten om det behövs (risotton ska vara krämig utan att vara för lös eller klistrig). Riv citronzesten. När risotton känns klar (riset ska ha en fast men hård kärna), tillsätt riven ost, citronzest, pressa över citronjuice och smaka av med salt och peppar.
  4. Skala sparrisen riktigt omsorgsfullt, skär bort ändbiten. Dela i sneda skivor/bitar. Koka i lättsaltat vatten 3-5 minuter. Hacka hasselnötterna. Torrosta dem i en panna på medelvärme, tillsätt sparrisen och en klick smör, fräs 5 min. Ta fram en kastrull och smält det övriga smöret, vispa under tiden tills smöret klarnat och blivit gyllene och doftar nötaktigt.
  5. Toppa risotton med sparris och hasselnötter, ringla över det brynta smöret, riven ost och servera med klyftade tomater.
middagstips - matkasse.se
middagstips