Falafel med avokado- och fetaoströra och passionsfruktssallad - Recept från matkasse.se
40
4
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Falafel med avokado- och fetaoströra och passionsfruktssallad
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 100 g rödlök
- 2 fp kikärtor
- 1 kruka persilja
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk majstärkelse
- 1/2 msk spiskummin
- 1/2 msk paprikapulver
- 1-2 msk + 2 msk olivolja
- 4 port valfritt gryn
- 1 avocado
- 1/2 fp fetaost
- 1 dl gräddfil
- 400 g spetskål
- 100 g morötter (ca 1 st)
- 2 passionsfrukter
- 1/2 fp rostade solroskärnor
- 1 1/2 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Falafelsmet (bunke + stavmixer)
Hacka 100 g rödlök. Blanda hälften av rödlöken, 2 fp avrunna kikärtor (760 gr), 1 kruka grovhackad persilja och 2 pressade vitlöksklyftor i bunken. Mixa smeten halvgrovt. Blanda ner 2 msk majsstärkelse, 1/2 msk spiskummin, 1/2 msk paprikapulver, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
- Falafel (ugnsplåt + bakplåtspapper): Forma 24st bollar och lägg på plåten. Pensla över 1-2 msk olivolja. Stek högt i ugnen i ca 20 min.
- Koka valfritt gryn (gärna quinoa) till 4 personer.
- Röra (skål): Mosa 1 avocado med en gaffel i skålen. Blanda med resten av rödlöken, 1/2 fp fetaost, 1 dl gräddfil, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar.
- Sallad (skål): Strimla spetskålen. Skala och skär morötter i långa strimlor. Blanda i skålen. Gröp ur passionsfrukterna ner i skålen och blanda ner 1/2 fp rostade solroskärnor. Ringla över 2 msk olivolja, 1 1/2 msk vitvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
- Servera falaflarna med grynen, såsen och salladen.
middagstips - matkasse.se
middagstips