Frikadeller i mustig tomatsås - Recept från matkasse.se

45
4
Svårighetsgrad: Medel
Frikadeller i mustig tomatsås

Frikadeller i tomatsås – en middag i sann Lady & Lufsen anda. Tomatsåsen är fräsch och mustig med riven aubergine i tillsammans med goda kryddor och vitlök. Såsen blir bara godare ju längre den få stå och puttra på spisen och har man tid kan den med fördel göras dagen innan.
Frikadeller är snäppet enklare att göra än köttbullar eftersom de inte behöver passas med att stekas. Frikadellerna läggs bara ner i tomatsåsen och så sköter det sig självt.

En god middag som lagad med omsorg passar fint på helgen också tillsammans med en god pasta.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Pasta
Färs
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • ½ aubergine
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oregano
  • ½ msk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 fp krossade tomater (400 G)
  • 1 tsk + ½ msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 msk ströbröd
  • ca 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 4 port. valfri pasta
  • ½ romansallad
  • 1 kålrabbi
  • ½ gurka
  • 200 g morötter (2–3 st)

Gör så här:

  1. Pasta (kastrull): Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i kastrullen.
  2. Tomatsås (traktörpanna + lock): Grovriv ½ aubergine. Hetta upp pannan med 1 msk olivolja och fräs auberginerivet, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk oregano, ½ msk timjan och 2 msk tomatpuré i 3 min.
  3. Tillsätt 1 fp krossade tomater (400 g), 2 dl vatten, 1 ½ tsksalt, 1 tsk balsamvinäger och 1 tsk honung. Låt tomatsåsen puttra på låg värme under lock i 10 min (under tiden som ni gör frikadellerna).
  4. Frikadeller (bunke): Blanda 2 msk ströbröd med ½ dl vatten i bunken. Tillsätt ca 500 g nötfärs, 1 ägg, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Forma färssmeten till 16 bollar. Lägg ner bollarna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 10 min.
  5. Koka valfri pasta (gärna tagliatellepasta) till 4 personer.
  6. Sallad (skål): Strimla ½ roman-sallad. Skala 1 kålrabbi. Skär kålrabbin och ½ gurka i små tärningar. Skala och skär 200 g morötter (2–3 st) i tunna halv-månar. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, ½ msk balsam-vinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
  7. Servera frikadellerna med pastan och salladen.
middagstips - matkasse.se
middagstips