Halstrad torsk med butternutpumpa - Recept från matkasse.se

45
4
Svårighetsgrad: Medel
Halstrad torsk med butternutpumpa

Torsk kan serveras varje dag i veckan, både till vardags och fest. Låter man torsken rimmas som i detta receptet blir det en perfekt sälta. Här kombineras pumpa, svartkål och quinoa med ett brynt smör toppat med fetaost. Det är med få ingredienser som tillsammans ger denna härliga fiskmiddag.

Receptet är komponerat av stjärnkocken Niklas Ekstedt tillsammans med Linas matkasse. Det innebär inte bara en smakmässigt välkomponerad måltid, utan även väl sammansatt näringsmässigt också.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

Månadens kasse

stora

Originalkassen

Du behöver:

  • 1 butternutpumpa
  • 1/2 fetaost
  • 2 dl röd quinoa
  • 200 g svartkål
  • 600 g torskfilé
  • 50 g smör
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Pumpakärnor: Dela 1 butternutpumpa på längden och gröp ut kärnorna. Skölj kärnorna i lite vatten. Stek pumpakärnorna i en stekpanna med olivolja 4-5 min, tills de är krispiga och har en gyllenbrun färg. Låt rinna av på lite hushållspapper, krydda med lite salt.
  3. Gnid in pumpahalvorna med lite olivolja och salt. Lägg på en plåt med snittytan ned och baka i ugn ca 40 min, tills den är mjuk i mitten.
  4. Koka 2 dl röd quinoa enligt anvisning på förpackningen.
  5. Brynt smörvinaigrette: Hetta upp 50 g smör i en kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Vispa då ner 2 tsk vitvinsvinäger och dra bort från värmen.
  6. Lättrimmad torsk: Blanda 1 l vatten och 4 msk salt i en rymlig bunke. Skär 600 g torskfilé i fyra portionsbitar och lägg ner i lagen. Låt ligga 12-15 min.
  7. Skär bort stammen på 200 g svartkål. Stek svartkålen i en stekpanna med lite olivolja 1-2 min. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
  8. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Halstra (stek) torskbitarna 2-3 min per sida.
  9. Smula 1/2 fetaost och skär varje pumpahalva i ca 6 bitar. Fördela pumpa, quinoa, svartkål, fetaost och rostade pumpakärnor på tallrikar. Servera toppad med halstrad torsk och brynt smörvinaigrette.
middagstips - matkasse.se
middagstips