Isterband med råstuvade potatis - Recept från matkasse.se

30
2
Svårighetsgrad: Enkel
Isterband med råstuvade potatis

Stuvade isterband med potatisen – småländsk husmanskost i all enkelhet och helt underbart gott! Detta är en rätt att längta efter och förutom att det är lite pyssel med passning av potatisen som långsamt kokar i mjölk, är det lättlagat. Det går bra att använda kokt potatis och istället göra en bechamelsås och låta potatisen värmas upp i den. Det går lite snabbare men råstuvade potatis är lite godare och helt klart mödan värd.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Korv
Husmanskost

Månadens kasse

linas-barnkasse-2

Barnkasse

Du behöver:

  • 6 medelstora råa potatisar
  • 1 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • klippt dill, persilja eller gräslök
  • 2 st hela isterband, gärna småländska

Gör så här:

  1. Skala och skölj potatisen. Skär den i små tärningar.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt potatis, salt och drygt hälften av mjölken.
  3. Låt potatisen långsamt koka mjuk. Rör om då och då. Späd under kokningen med resten av mjölken.. Potatisen reder sig själv med sin egen stärkelse. Skulle stuvningen ändå bli för tunn, kan man reda av den med lite idealmjöl eller en 1/2 msk vetemjöl utrört i lite mjölk. Låt koka några minuter till.
  4. Smaka av och tillsätt rikligt med klippt grönt. Tillagningstid ca 20-30 min.
  5. Under tiden potatisen kokar, så delar man vardera isterband i tre delar och klyver dessa tre delar nästan helt ner mot skinnet.
  6. Glöm inte att röra om potatisen då och då.
  7. Börja att steka med skinnsidan neråt och vänd sedan efter en stund och stek tills de fått en fin stekyta.
  8. Servera den råstuvade potatisen och isterbanden med en god klick senap.
middagstips - matkasse.se
middagstips