Järpar med gräddsås - Recept från matkasse.se

30
4
Svårighetsgrad: Enkel
Järpar med gräddsås

Farmors järpar med gräddsås på en helt vanlig vardag. Med smarta och enkla recept är det fullt möjligt att laga husmanskost mitt i veckan. En järpe är en avlång färsbiff och brukar ha namnet efter vilket typ av kött som använts t.ex. kalvjärpe.

I detta receptet är det några smarta tricks och genvägar som att man låter man broccolin koka med de sista minuterna med potatisen. Såsen görs i samma panna som biffarna som man sedan lägger i och låter puttra klart tills de är färdiga.

Det finns inget som går upp mot en god brun sås med potatis och extra lyxigt mat att äta mitt i veckan.

Du behöver:

  • 1 st broccoli
  • 1/2 påse morötter
  • 500 g nötfärs
  • 900 g potatis
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk kinesisk soya
  • 1/2 kycklingbuljong
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk ströbröd
  • svartpeppar
  • vetemjöl
  • salt
  • smör

Gör så här:

  1. Koka 900 g potatis i lättsaltat vatten. Skär 1 broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka med potatisen de sista 2-3 minuterna.
  2. Blanda i en bunke: 3 msk ströbröd, 1 dl mjölk, ca 500 g nötfärs, 1 tsk salt och nymald svartpeppar. Forma till 10-12 små järpar.
  3. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn järparna 3-5 min runtom. Lyft upp järparna ur pannan.
  4. Vispa ner 2 tsk vetemjöl och 2 dl vatten. tillsätt 2 dl mjölk, 3/4 dl vispgrädde, 1/2 tsk kinesisk soya och 1/2 tärning kycklingbuljong (smulad). Koka upp under omrörning och lägg sedan ner järparna i pannan. Låt puttra 3-4 min, tills järparna är helt genomstekta (innertemp 72°).
  5. Skala och grovriv 1/2 påse morötter. Lägg upp i en skål.
  6. Servera nystekta järpar med gräddsås, potatis och grönsaker.
middagstips - matkasse.se
middagstips