Jordgubbstårta - Recept från matkasse.se

90
15
Svårighetsgrad: Medel
Jordgubbstårta

Jordgubbstårta – en magisk efterrätt på sommaren! Receptet ger en fin hembakad botten som blir hög och går att dela i tre delar. Lägg till en hemlagad citronfyllning som passar perfekt tillsammans med jordgubbarna.
Som tips är att inte vispa ägg och socker till kaksmeten för länge – smeten ska bli vit och pösig, då är den klar. Vispar man för länge kan äggvitetrådarna i äggen brista och kakan blir kompakt och sjunker ihop vid bakningen.

Kategorier:

Efterrätter
Bakverk
Buffé

"Månadens kasse" från  logga för Middagsfrid

Ta del av unika erbjudanden!
stora

Originalkassen

- En komplett matkasse för hela veckan!

Du behöver:

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 dl hett vatten
  • Fyllning:
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl socker
  • rivet skal och saft av 1/2 - 1 citron
  • 4 msk smör (ca 60 g)
  • ca 5 dl jordgubbar
  • Garnering:
  • 3-4 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Förbered formen, ca 24 cm eller som rymmer 2 1/2 liter. Smörj och bröa formen. Klipp gärna en botten av smörgåspapper som man också smörjer för att vara säker på att kakan inte fastnar.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, ca 3-4 min md elvisp. Smeten ska bli vit och pösig. Blanda samman vetemjölet, potatismjölet och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten. Tillsätta det heta vattnet. Häll smeten genast i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 min. Prova med en sticka - den ska vara helt torr. Stjälp upp kakan och låt kallna under bakduk.
  5. Dela sedan kakan i tre delar.
  6. Fyllningar:Blanda ägg, socker, citronskal och saften i en kastrull. Sjud under svag värme tills blandningen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret medan du vispar. Låt kallna.
  7. Skiva jordgubbarna och mosa dem och blanda i 1 msk socker.
  8. Vispa grädden.
  9. Lägg citronfyllningen på en botten. Lägg jordgubbsmoset på den andra botten med lite grädde ovanpå. lägg på den översta delen och fördela grädde på. Lägg resten av grädden i en strut med krusig pip som du fördelar grädden över tårtan.
  10. Garnera med jordgubbar i önskad form och mönster.
  11. Servera sedan tårtan väl kyld.
middagstips - matkasse.se
middagstips