Köttbullar i tomatsås - Recept från matkasse.se

45
4
Svårighetsgrad: Medel
Köttbullar i tomatsås

Köttbullar i tomatsås – ett recept med extra allt för att förhöja alla smaker. Det är inget snabblagat recept med värd all tid den tar. Lagad med kärlek och omsorg blir det en rätt att servera med gott rött vin till som en härlig helgmiddag.

Recept med fina ingredienser som kommer med Linas Matkasse.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Pasta
Linas Matkasse
Receptet kommer från Linas Matkasse.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
enkelt-och-lattlagat

Enkelt och lättlagat

- Skräddarsy dina middagar - välj bland 30 recept!

Du behöver:

    Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • 1 frp körsbärstomat (konserv)
  • 1 förp krossade tomater
  • 1/2 flaska matlagningsvin
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • Köttbullar:
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1/3 dels parmesanost
  • 500 g nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl ströbröd
  • 1 1/2 msk vatten
  • 2 st ägg
  • 1 krm svartpeppar
  • neutral olja
  • Pinjenötssallad:
  • 1/2 frp pinjenötter
  • 1 st romansallad
  • 1/2 st citron
  • 1 tsk olivolja
  • flingsalt
  • Till servering
  • 360 g Casarecce (eller annan pasta)
  • 1/3 dels parmesanost

Gör så här:

  1. Tomatsås:Skär gul lök i fyra klyftor. Krossa vitlök med sidan av knivbladet. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs lök och vitlök 3-4 min på svag värme, utan att de tar färg. Tillsätt konserverade kösrsbärstomater, krossade tomater och matlagningsvin, socker och salt. Sjud till moment 6.
  2. Koka upp saltat vatten till pastakoket.
  3. Köttbullar: Skölj bladpersilja. Finhacka persiljan och vitlök, finriv parmesan. Lägg allt i en bunke och blanda ner ströbröd, vatten, ägg, olivolja, salt, nymald svartpeppar och nötfärs. Forma till 12 köttbullar.
  4. Hetta upp rikligt med neutral olja (ca 3 dl)i en rymlig stekpanna. Fritera köttbullarna i omgångar runtom 5-6 min, tills de får fin färg. Vänd köttbullarna med hjälp av två skedar. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Koka casareccepasta al dente enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen. Lägg försiktigt ner köttbullarna och sjud tills de är helt genomstekta, innertemp 72°.
  7. Pinjenötsallad: rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skölj romansallad och tvätta citronen i ljummet vatten. Dela salladen i grova bitar och läggi en salladsskål.blanda ner rostade pinjenötter, finrivet citronskal, pressad citronsaft, olivolja och lite flingsalt. Lyft upp köttbullarna ur pannan. Blanda nykokt pasta med tomatsås och lägg tillbaka köttbullarna.
  8. Servera med färskriven parmesanost och pinjenötssallad.
middagstips - matkasse.se
middagstips