Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon - Recept från matkasse.se

45
4
Svårighetsgrad: Medel
Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon recept

Husmanskost när den är som allra bäst; köttbullar med gräddsås och goda potatis – en rätt att längta efter och lättare att laga än man tror.
Med en riven kall potatis och riven lök blir köttbullarna både enkla att forma och steka. Gör man många, så kan man steka en hel plåt i ugnen istället. Ta alltid tillvara skyn till att få den godaste gräddsåsen.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Färs
Potatis
Husmanskost
ICA
Receptet kommer från ICA.
Upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar

Få Upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar

Spara upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar från HelloFresh och upptäck nya vegetariska mästerverk. 
HelloFresh Recension
9.8

Du behöver:

  • 900 g fast potatisar
  • Gurka;
  • 1 citron (saft från 1 citron motsvarar 3 msk saft)
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 gurka
  • 1 kruka persilja
  • Köttbullar;
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 500 g blandfärs
  • 1 tsk timjan
  • citronskal
  • 1 msk smör
  • Sås;
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)

Gör så här:

  1. Koka potatisen.
  2. Gurka: Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften (spara skalet till köttbullarna). Blanda en lag av citronsaft, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan och blanda ner den och gurkan i lagen.
  3. Köttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
  4. Blanda färs, timjan och citronskal i ströbrödsblandningen.
  5. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över köttbullarna på en tallrik.
  6. Sås: Blanda majsstärkelsen med grädden och häll den och buljongen i pannan. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt allt sjuda ca 3 minuter.
  7. Servera köttbullarna med såsen, potatisen och gurkan.
Matkassetips;
  • Använd en riven kokt kall potatis istället för ströbröd och mjölk.
  • Riv ner en gul lök i färsen.
  • När köttbullarna är stekta, vispa ut pannan tillsammans med lite vatten och ta tillvara stekskyn till såsen.
  • Smaksätt sedan såsen med lite kinesisk soya och en gnutta strösocker.
  • middagstips - matkasse.se
    middagstips
    10
    Dagar
    10
    Timmar
    10
    Minuter
    10
    Sekunder
    Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
    Upp till 1549 kr på 5 kassar!
    10
    Dagar
    10
    Timmar
    10
    Minuter
    10
    Sekunder