Köttfärslimpa med gräddsås - Recept från matkasse.se

30
4
Svårighetsgrad: Enkel
Köttfärslimpa med gräddsås

Köttfärslimpa, potatis och gräddsås med god rönnbärsgelé. Enkelt. Magiskt gott. Klassik husmanskost som inte alls behöver lagas bara på helger. Med lite smarta genvägar med portionslimpor och en sås med alla ingredienser i på samma gång, så trollar man fram en helgmiddag en helt vanlig vardag.
Köttfärslimpan kan varieras med både kryddning och tillbehör, t.ex. svamp. Det är bara fantasin och kanske tid som sätter gränserna för denna rätten. Missa bara inte att ta tillvara på den goda skyn för att sätta lite till såsen.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Husmanskost
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • 1 kg potatis
  • ca 500 g nörfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 1⁄2 msk timjan
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 1⁄2 msk kinesisk soya
  • 1⁄2 salladshuvud
  • 250 g tomater (2-3 st)
  • 1⁄2 zuccini
  • 1 kålrabbi
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 fp rönnbärsgelé

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Koka 1 kg potatis.
  3. Köttfärslimpa: Blanda ca 500 g nötfärs, 2 msk ströbröd, 2 msk vatten, 1 ägg, 1 1⁄2 msk timjan, 2 msk dijonsenap, 3⁄4 tsk salt och 1⁄2 tsk svartpeppar i bunken. Forma till 4 små ”limpor” och lägg i formen. Stek i mitten av ugnen i 15–20 min.
  4. Gräddsås: Vispa ihop 1 dl crème fraiche, 1 dl mjölk, 2 dl vatten, 1 msk vetemjöl, 1⁄2 msk kinesisk soja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i kastrullen. Koka upp och sjud på låg värme i 10 min.
  5. Sallad: Strimla 1⁄2 sallads- huvud. Tärna 250 g tomater (2–3 st) och 1⁄2 zucchini. Skala och skär 1 kålrabbi i tärningar. Blanda grönsakerna med 2 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
  6. Servera köttfärslimporna med den kokta potatisen, gräddsåsen, rönnbärsgelén och salladen.
middagstips - matkasse.se
middagstips