Korma - Indiska Köttbullar - Recept från matkasse.se
40
4
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Korma - Indiska Köttbullar
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 1 st citron
-
- 1 dl grädde
- 1 st gul lök
- 1/2 gurka
- ca. 500gr nötfärs
- 1/2 ask persilja
- ca 150gr osaltade pistagenötter
- 1/2 st rödlök
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 1/2 dl basmatiris
- 1 krm chiliflakes
- 1 tsk curry
- 1 tärning kycklingbuljong
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 dl mjölk
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 msk smör
- 2 tsk socker
- 1 1/2 tsk spiskummin
- 1/3 dl ströbröd
- 1 msk vetemjöl
Gör så här:
- Koka 3 1/2 dl basmatiris.
- Blanda 1/3 ströbröd och 1 dl mjölk i en bunke. Låt stå i 5 minuter.
- Blanda ner i bunken: ca 500 gr nötfärs, en vitlöksklyfta (pressad), 1 1/2 tsk spiskummin, 1 tsk malen kanel, 1 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen ingefära och 1 tsk salt. Forma färsen till 16 köttbullar.
- Strimla 1 gul lök och finhacka två vitlöksklyftor. Fräs i lite smör i en stekgryta.
- Blanda ner 1 msk vetemjöl, 3 1/2 dl vatten, 1 dl grädde och en tärning kycklingbuljong. Krydda med 1 tsk curry, 2 tsk socker och 1 krm chiliflakes. Låt sjuda ihop 3-4 min. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda under lock i 7-9 minuter, eller tills köttbullarna är klara.
- Gurksallad: halvera 1 gurka och skrapa bort kärnhuset med en sked. Tärna därefter gurkan. Finhacka 1/2 grön chili och 1/2 rödlök. Lägg allt i en skål och blanda med pressad saft och rivet skal från 1 citron, 1 krm salt och lite olivolja.
- Grovhacka 1 påse pistagenötter. Toppa köttbullarna med en 1/2 ask persilja och hackade pistagenötter.
- Servera de indiska köttbullarna med basmatiriset och gurksalladen.
middagstips - matkasse.se
middagstips