Kroppkakor med svamp och brynt smör - Recept från matkasse.se

90
4
Svårighetsgrad: Medel
Kroppkakor med svamp och brynt smör

Kroppkakor! Denna underbara potatisrätt, beskrivet redan på 1700-talet, och som beroende på i vilken form potatisen tillsätts benämns som småländska eller öländska. Med kokt potatis är detta receptet småländskt och ligger mig själv närmast om hjärtat som smålänning.

Traditionellt är innehållet med stekt fläsk och kryddpeppar, men som allt har utvecklingen sin gång och detta vegetariska alternativ är en fullträff. Det brynta smöret till är verkligen pricket över i:et!

En liten varning dock – de är grymt mättande:-)

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Vegetariskt
Husmanskost
ICA
Receptet kommer från ICA.

Månadens kasse

stora

Originalkassen

Du behöver:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 4 dl trattkantareller eller gula kantareller
  • 1/2 tsk mortlad kryddpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötter
  • Till servering
  • råröda lingon
  • brynt smör
  • hackad persilja

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress och låt svalna. Vispa ihop ägget. Blanda potatis, ägg, mjöl och salt till en jämn deg.
  2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör på låg värme tills den mjuknar ca 10 minuter. Höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, salt och stek ytterligare några minuter. Rör ner nötterna.
  3. Forma degen till en rulle och dela i 12 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och fördela fyllningen. Vik degen så att öppningen täcks. Forma till en boll.
  4. Koka upp en stor kastrull med väl saltat vatten. Lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda ca 5 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Sjud ytterligare ca 5 minuter. Lyft upp med en hålslev och låt svalna.
  5. Till servering: Halvera kroppkakorna och stek i smör. Servera med lingon, brynt smör och persilja.
middagstips - matkasse.se
middagstips