Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöksmajonäs - Recept från matkasse.se

40
4
Svårighetsgrad: Enkel
Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöksmajonäs

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Lax
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
flexitariankasse

Flexitariankasse

Fågel, fisk och gröna goda middagar!

Du behöver:

  • 600 g rödbetor
  • 300 g palsternacka
  • 200 g morötter (1–2 st)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 4 port valfritt gryn
  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 fp gräslök (20 g)
  • 1 ½ dl neutral olja
  • ½ fp haricots verts (75 g)
  • ca 400 g varmrökt lax

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Rostade rotfrukter (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skala och skär 600 g rödbetor i 1 cm breda klyftor. Skrubba 300 g palsternacka och 200 g morötter (1–2 st) och skär i 1 cm breda stavar. Blanda rotfrukterna på plåten med 2 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 tsk rosmarin. Rosta högt upp i ugnen i ca 20 min.
  3. Koka valfritt gryn (gärna quinoa) till 4 personer.
  4. Gräslöksmajonnäs (stavmixer + mixerbuke): Lägg 1 äggula i bunken. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap och 1 liten pressad vitlöksklyfta. Grovhacka och tillsätt 1 fp gräslök (20 g), mixa i 10 sek. Droppa i 1 ½ dl neutral olja medan du fortsätter mixa. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  5. Haricots verts (liten kastrull): Koka upp 5 dl vatten och ½ tsk salt. Koka ½ fp haricots verts (75 g) i 3 min.
  6. Blanda rotfrukterna och grynen på ett fat. Toppa med haricots vertsen. Bryt ca 400 g varmrökt lax i mindre bitar och fördela ovanpå. Servera med gräslöksmajonnäsen.
middagstips - matkasse.se
middagstips