Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöksmajonäs - Recept från matkasse.se
40
4
Svårighetsgrad: Enkel
Foto: Gisela Lindh
Ljummen sallad med varmrökt lax och gräslöksmajonäs
Du behöver:
- 600 g rödbetor
- 300 g palsternacka
- 200 g morötter (1–2 st)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk rosmarin
- 4 port valfritt gryn
- 1 äggula
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 fp gräslök (20 g)
- 1 ½ dl neutral olja
- ½ fp haricots verts (75 g)
- ca 400 g varmrökt lax
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Rostade rotfrukter (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skala och skär 600 g rödbetor i 1 cm breda klyftor. Skrubba 300 g palsternacka och 200 g morötter (1–2 st) och skär i 1 cm breda stavar. Blanda rotfrukterna på plåten med 2 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 tsk rosmarin. Rosta högt upp i ugnen i ca 20 min.
- Koka valfritt gryn (gärna quinoa) till 4 personer.
- Gräslöksmajonnäs (stavmixer + mixerbuke): Lägg 1 äggula i bunken. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap och 1 liten pressad vitlöksklyfta. Grovhacka och tillsätt 1 fp gräslök (20 g), mixa i 10 sek. Droppa i 1 ½ dl neutral olja medan du fortsätter mixa. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
- Haricots verts (liten kastrull): Koka upp 5 dl vatten och ½ tsk salt. Koka ½ fp haricots verts (75 g) i 3 min.
- Blanda rotfrukterna och grynen på ett fat. Toppa med haricots vertsen. Bryt ca 400 g varmrökt lax i mindre bitar och fördela ovanpå. Servera med gräslöksmajonnäsen.
middagstips - matkasse.se
middagstips