Mjuk pepparkaka - Recept från matkasse.se

90
20
Svårighetsgrad: Medel
Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm- ett verkligt gott recept till mysiga fikastunder i jultider. Pepparkakssmeten innehåller också creme fraiche, rivet äpple och apelsin som gör kakan extra saftig och god. Ett mjukt pepparkaksrecept från ICA som är värt att lägga lite extra tid på – underbart gott!

Kategorier:

Efterrätter
Bakverk
Bakverk

Månadens kasse

linas-julbordskasse

Linas Julbordskasse

Du behöver:

  • 225 g smör
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl brun farin
  • 4 1/2 dl vetemjöl (4,5 dl motsvarar 270 g)
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grovt rivet äpple
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • smör (till formarna)
  • Brynt smörkräm:
  • 300 g smör
  • 300 g färskost
  • 400 g florsocker
  • Garnering:
  • florsocker
  • citrusfrukter (t ex clementin, apelsin, grape)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Börja med den mjuka pepparkakan. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg, socker och farinströ pösigt med elvisp, ca 3 minuter.
  4. Blanda alla torra ingredienser. Blanda crème fraichen med äpple och apelsinskal.
  5. Sikta ner den torra blandningen i äggvispet. Tillsätt smöret och crème fraiche-blandningen. Rör till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 20 bitar).
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakorna är torra i mitten. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Brynt smörkräm: Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna och ställ att stelna i kylen. Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt. Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm med elvisp. Fyll krämen på spritspåse.
  9. Montering: Skär kakorna längs med i 2 delar vardera. Skär ev till bottnarna om de är ojämna. Spritsa krämen längs bottnens kanter, ca 2 dl. Stryk sedan ut till ett jämnt lager med en palett. Lägg på en botten och upprepa. Avsluta med att lägga på den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 1 timme. Låt resten av smörkrämen stå i rumstemperatur.
  10. Bred resterande smörkräm ovanpå och runt om tårtan, använd gärna en palett. Ställ i kylen fram till servering. Vid servering: Garnera med tunt skurna citrusfrukter. Pudra över florsocker. Servera gärna med hinnfria klyftor av citrusfrukter till.
middagstips - matkasse.se
middagstips