Mustig viltfärsgryta med vitlöksfrästa champinjoner - Recept från matkasse.se
40
4
Svårighetsgrad: Enkel
Foto: Gisela Lindh
Mustig viltfärsgryta med vitlöksfrästa champinjoner
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 250 g morötter (2–3 st)
- 200 g gul lök (2–3 st)
- 2 msk smör
- ca 500 g hjortfärs
- 3 vitlöksklyftor
- 2 dl crème fraiche
- 4 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap
- 1 ½ msk kinesisk soja
- 3 lagerblad
- 2 tsk timjan
- 1 ½ tsk rosmarin
- 4 port valfritt gryn
- 1 fp champinjoner (250 g)
- 1 fp bladpersilja (20 g)
Gör så här:
- Viltfärsgryta (gryta med lock): Skala och skär
250 g morötter (2–3 st) i 5 mm breda slantar. Skär
200 g gul lök (2–3 st) i tunna halvmånar. Smält
1 msk smör i grytan och bryn morötterna och löken
och ca 500 g hjortfärs på hög värme i 5 min.
- Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 3 dl vatten, 2 dl
crème fraiche, 4 msk tomatpuré, 1 msk dijonsenap,
1 ½ msk kinesisk soja, 3 lagerblad, 2 tsk
timjan, 1 ½ tsk rosmarin, 1 tsk salt och ½ tsk
svartpeppar. Låt koka upp och sedan puttra under lock
på låg värme i 10–15 min, tills rotfrukterna är al dente.
- Koka valfritt gryn till 4 personer.
- Svamp (stekpanna): Ansa och skär 1 fp champinjoner
(250 g) i kvartar. Stek champinjonerna på medelhög
värme i pannan i ca 5 min (tills vätskan kokat bort).
Tillsätt sedan 1 msk smör, 1 pressad vitlöksklyfta,
½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i pannan och
blanda om. Stek ytterliagre 3 min.
- Hacka 1 fp bladersilja (20 g). När grytan kokat
klart, vänd ner champinjonerna i grytan och låt allt bli
varmt, ca 1 min. Strö över persiljan och servera grytan
med grynen.
middagstips - matkasse.se
middagstips