Pizza "Elias Style" i Ooni ugn - Recept från matkasse.se

5
Svårighetsgrad: Medel
Pizza "Elias Style" i Ooni ugn

Pizza Elias Style är inte vilken pizza som helst och tillhör inte kategorin snabbmat. Den är bakad med mycket kärlek och omsorg med lång förberedelse. För att få den allra bästa degen sätter man den några dagar i förväg och låter den sedan jäsa långsamt i kylskåpet. Tomatsåsen görs med extra goda tomater och mixas samman för att toppas med fina och smakrika ingredienser.
Som pricken över “i-et” gräddas pizzan i en gasdriven pizza-ugn, som når upp till 500°, i detta fallet en Ooni-ugn som är liten och behändig att ställa upp ute och som fungerade på vårt ute-kök.
Själva gräddningen kräver en stabil hand för att under 60 sekunder rotera och grädda pizzan till ren magi för smaklökarna.

Den godaste pizzan, ever! “Elias Style”.

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Tilltugg/snacks/snittar
Buffé
Picknick
Pizza

"Månadens kasse" från  logga för Linas Matkasse

Ta del av unika erbjudanden!
enkelt-och-lattlagat

Enkelt och lättlagat

- välj fritt bland 30 olika middagar!

Du behöver:

    Pizzadeg:
  • 600 gram mjöl – helst Tipo00
  • 520 ml vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk olivolja
  • Samt 100-200g gram mjöl efter att ovan blandats.
  • Tomatsås:
  • 1 burk San Marzano tomater
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk oregano
  • Topping:
  • Mozzarella för pizza (lite torrare) skivas i stänger
  • Parmesan, riven
  • Basilika lite före och efter gräddning eller oregano
  • Färska champinjoner
  • Chark t.ex. god lufttorkad skinka eller salami

Gör så här:

  1. Pizzadegen: Blanda vatten med jäst, tillsätt socker, salt, olivolja och sist mjöl. Knåda eller kör med maskin tills degen går att dra utan att det blir hål. Tillsätt 100-200 gram mjöl till eller tills degen inte klibbar eller fastnar längre.
  2. Väg sedan degen och dela den i 5 lika delar i separata större burkar (med lite olja i så att den inte fastnar). Ska gärna jäsa i kylen 48 timmar. Baka sedan ut degen i durumvete så fastnar den inte så lätt. Lägg degen på pizzaspaden.
  3. Tomatsås: Mixa samman alla ingredienser i en stavmixer till en slät sås.
  4. Toppa med tomatsås, riven parmesan, bitar av mozarella, champinjoner och kryddor och ev. chark. Lufttorkad skinka är bättre att lägga på efter gräddningen.
  5. Baka pizzan i Ooni-ugnen enligt instruktionerna för ugnen. Obs! Det går mycket snabbt, ca 1 min och pizzan ska roteras kontinuerligt under gräddningen.
  6. När pizzan är ute kan man toppa med kryddor, chark eller sallad t.ex. ruccula.
middagstips - matkasse.se
middagstips