Plattfisk med blomkål, dill och kapris - Recept från matkasse.se
40
3
Svårighetsgrad: Medel
Foto: Gisela Lindh
Plattfisk med blomkål, dill och kapris
Familjekasse
- fritt val av goda middagar!
Du behöver:
- 1 påse potatis (skrubbade)
- 1 citron
- 1 paket flådd plattfisk
- ½ påse morötter (skalade och halverade på längden)
- 1 blomkål (i kvartar)
- ½-1 burk kapris (sköljd, avrunnen och grovhackad)
- 1 knippe dill (hackad)
- olivolja och havssalt
- grovt mjöl
- smör
Gör så här:
- Koka upp vatten till potatis, morötter och blomkål.
- Skölj och gör i ordning grönsakerna efterhand som de ska användas.
- Lägg potatisen i kokande, saltat vatten och koka knappt mjuk under lock, 10-12 minuter. Stäng av värmen och låt potatisen dra färdigt i kokvattnet.
- Halvera citronen och stek den gyllene på snittytan i en stor, torr stekpanna, 2-3 minuter. Använd samma stekpanna till fisken.
- Skölj bort ev. blod från fisken - använd fingret eller en tesked för att få bort blodet vid huvudet. Skölj fisken i kallvatten, badda den torr och klipp av fenorna.
- Ångkoka morötter och blomkål i 2 dl saltat vatten, gärna tillsatt 1 msk smör. Ångkoka i 3-4 minuter och häll sedan av vattnet.
- Vänd fisken i grovt mjöl och stek den i en stor stekpanna i olja och smör, 3-4 minuter på varje sida. Salta.
- Pressa den ljumna citronsaften i en skål och gör en vinägrett genom att tillsätta 2 msk olivolja, hackad kapris och dill.
- Häll av potatisvattnet.
- Servera den stekta fisken med ångkokta grönsaker, potatis och kaprisvinägrett.
Tips! Hur ser man att fisken är färdigstekt? Ta en titt på köttet överst vid ryggbenet. Om köttet är mjölk-vitt är fisken klar.
middagstips - matkasse.se
middagstips