Plattfisk med blomkål, dill och kapris - Recept från matkasse.se

40
3
Svårighetsgrad: Medel
Plattfisk med blomkål, dill och kapris

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Fisk
Årstiderna
Receptet kommer från Årstiderna.

Månadens kasse

linas-presentkort

Linas Presentkort

Du behöver:

  • 1 påse potatis (skrubbade)
  • 1 citron
  • 1 paket flådd plattfisk
  • ½ påse morötter (skalade och halverade på längden)
  • 1 blomkål (i kvartar)
  • ½-1 burk kapris (sköljd, avrunnen och grovhackad)
  • 1 knippe dill (hackad)
  • olivolja och havssalt
  • grovt mjöl
  • smör

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till potatis, morötter och blomkål.
  2. Skölj och gör i ordning grönsakerna efterhand som de ska användas.
  3. Lägg potatisen i kokande, saltat vatten och koka knappt mjuk under lock, 10-12 minuter. Stäng av värmen och låt potatisen dra färdigt i kokvattnet.
  4. Halvera citronen och stek den gyllene på snittytan i en stor, torr stekpanna, 2-3 minuter. Använd samma stekpanna till fisken.
  5. Skölj bort ev. blod från fisken - använd fingret eller en tesked för att få bort blodet vid huvudet. Skölj fisken i kallvatten, badda den torr och klipp av fenorna.
  6. Ångkoka morötter och blomkål i 2 dl saltat vatten, gärna tillsatt 1 msk smör. Ångkoka i 3-4 minuter och häll sedan av vattnet.
  7. Vänd fisken i grovt mjöl och stek den i en stor stekpanna i olja och smör, 3-4 minuter på varje sida. Salta.
  8. Pressa den ljumna citronsaften i en skål och gör en vinägrett genom att tillsätta 2 msk olivolja, hackad kapris och dill.
  9. Häll av potatisvattnet.
  10. Servera den stekta fisken med ångkokta grönsaker, potatis och kaprisvinägrett.
Tips! Hur ser man att fisken är färdigstekt? Ta en titt på köttet överst vid ryggbenet. Om köttet är mjölk-vitt är fisken klar.
middagstips - matkasse.se
middagstips