Rostade rotfrukter med harissakrydda - Recept från matkasse.se

40
4
Svårighetsgrad: Enkel
Rostade rotfrukter med harissakrydda

Rostade rotsaker i all enkelhet. Med hemlagad kryddblandning, harissa, som är en nordafrikansk blandning med lite hetta i, blir detta spännande vegetarisk plåtmat.
Halloumin och den fräscha yoghurtblandningen till, ger en perfekt kombination.

Supergott!

Kategorier:

Vardagsmiddag
Huvudrätter
Vegetariskt
Middagsfrid
Receptet kommer från Middagsfrid.

Månadens kasse

linas-barnkasse-2

Barnkasse

Du behöver:

  • 4 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 butternutpumpa
  • 1/3 bit rotselleri, 200 g
  • 300 g morötter, 3-4 st
  • 2 rödlökar
  • 4 port valfritt gryn
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk honung
  • 2 fp halloumi, 400 g
  • 1 msk neutral olja
  • ½ fp bladspenat, 125 g
  • ¼ fp rostade/saltade
  • solroskärnor, 50 g

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Harissa (bunke): Blanda 2 msk olivolja, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 msk tomatpuré, 2 tsk spis-kummin, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk sambal oelek och 1 tsk salt i bunken.
  3. Grönsaker: (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skala och dela 1 butternutpumpa och 1/3 bit rotselleri (200 g) på längden. Skrapa bort kärnorna på pumpan och skär den och sellerin i 2 cm tjocka halvmånar. Skär 300 g morötter (3–4 st) i 2 cm breda stavar. Skär 2 rödlökar i fyra klyftor. Lägg grönsakerna på plåten och blanda med harissan. Rosta mitt i ugnen i ca 25 minuter.
  4. Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna matvete.
  5. Yoghurtsås (skål): Blanda 2 dl turkisk yoghurt, 1 tsk oregano,1 tsk honung, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i skålen.
  6. Halloumi (stekpanna): Skär 2 fp halloumi (400 g) i 1 cm stora tärningar. Hetta upp pannan med 1 msk neutral olja och stek halloumin på medelhög värme i ca 6 min.
  7. Blanda de rostade grönsakerna med de kokta grynen, 2 msk olivolja och ½ fp bladspenat (125 g). Toppa med halloumin och ¼ fp rostade/saltade solroskärnor (50 g).
  8. Servera med yoghurtsåsen.
middagstips - matkasse.se
middagstips